Niet alle eieren zijn hetzelfde, hoe komt het dat sommige eieren wit en andere bruin van kleur zijn? Deze vraag zult u als pluimveehouder vaak krijgen. GD geeft hier antwoord op!
Niet alle eieren zijn hetzelfde, hoe komt het dat sommige eieren wit en andere bruin van kleur zijn?
Het kleuren van het ei gebeurt in de schaalklier. Vogels beschikken over drie pigmenten die ze in de schaal kunnen verwerken: Protoporphyrin voor een bruine kleur, bilirubine voor een gele kleur en biliverdine voor een blauwgroene kleur. De kleur wordt met name in de laatste vijf uur van de schaalvorming vastgelegd en is terug te vinden in zowel de kalkschaal als het cuticulum (het wasachtige laagje om de schaal).
Wat zijn Easter eggers?
De kleur van de eischaal is ras- en lijnafhankelijk. Zo legt de Aurecana (of zusje Ameraucana) groenblauwe eieren en bepaalde Marans-lijnen leggen koperrode tot chocoladekleurige (extra puur) eieren. Door rassen te kruisen kunnen allerlei kleuren gelegd worden; van blauw- en olijfgroen tot turquoise. Dergelijke kruisingen worden vaak ‘Easter eggers’ genoemd. Daarnaast zijn er kippen die gespikkelde eieren kunnen leggen, met name sommige Welsummers staan hierom bekend.