Resultaten uit een studie van diergezondheidsorganisatie AVINED vormen geen aanleiding om extra maatregelen te treffen voor het bestrijden van de ziekte van Marek bij traaggroeiende vleeskuikens.
Het virus van de ziekte van Marek is een van de meest hardnekkige virussen bij pluimvee. Om zicht te krijgen op een mogelijke virus bij traag groeiende vleeskuikens is er een inventariserend onderzoek verricht. De onderzochte koppels vertoonden geen verschijnselen van de ziekte van Marek. Ook is het virus niet aangetoond.
Marekse bij vleeskuikens
Het aandeel traag groeiende vleeskuikens neemt toe in Nederland. Om te zien of Marekse ziekte een probleem kan zijn, is een inventariserend onderzoek verricht naar infecties met het virus en ziekteverschijnselen hiervan. De ziekte kenmerkt zich onder andere door tumorvorming van weefsel in verschillende lichaamszenuwen, organen, spieren en op de huid. Het onderzoek vond plaats bij vijf vleeskuikenkoppels, gehuisvest op verschillende bedrijven. Het onderzoek is gefinancierd door de pluimveesector via de onderzoeksbijdrage en uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Geen aanwijzingen Marek
Bij geen van de vijf koppels werden macroscopische of microscopische veranderingen gevonden die wijzen op de ziekte van Marek. In de onderzochte dieren en de stofmonsters werd ook geen Marek veldvirus gevonden. En de prestaties van alle koppels waren goed.
Preventie bij vleeskuikens
In het kader van preventie geeft AVINED aan dat goede biosecurity, grondige reiniging en ontsmetting tussen rondes en all-in all-out erg belangrijk is. Meerleeftijden systemen zijn in dit kader sterk af te raden. Voorafgaand aan het onderzoek is er namelijk een aantal gevallen van Marekse ziekte bij traag groeiende vleeskuikens geconstateerd, met name in meerleeftijden systemen.
Bron: AVINED