In januari 2020 is het saldo leghennen uitgekomen op 25.000 euro; dat is ruim 4.000 euro boven het niveau van januari vorig jaar. Die stijging is te danken aan hogere eierprijzen en lagere voerkosten. Het saldo ligt eveneens boven het langjarig gemiddelde. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 50.000 scharrelhennen.
Hoge eierprijzen
De opbrengsten zijn in januari hoger dan de dezelfde maand vorig jaar. Dit is te danken aan de 2% hogere eierprijzen door een gunstige vraag. De eiermarkt loopt goed voor de tijd van het jaar, ook de kokerijen en ververijen tonen zich kooplustig. De consumptie van eieren (tafeleieren en de eieren verwerkt in producten en gerechten) heeft zich in Nederland goed ontwikkeld. Naar verwachting zullen alle supermarkten in Nederland eind volgend jaar alleen nog maar eieren aanbieden met het Beter Leven Keurmerk.
Europese eiermarkt
De Europese Commissie verwacht dat de productie van consumptie-eieren in de EU dit jaar verder zal stijgen. Vorig jaar groeide de productie vooral in Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Polen. In België hebben bedrijven leeg gestaan door vogelgriep, waardoor daar minder eieren op de markt kwamen. Eind vorig jaar is in Polen ook vogelgriep uitgebroken. Als daar ruimingen plaatsvinden, zal dat van invloed zijn op de Europese eiermarkt. Polen is de op twee na grootste producent van de EU met bijna 12% van de productie. Nederland neemt met 8% van het aantal hennen de zevende positie in.
Voerkosten Pluimveehouderij
De voerkosten zijn bijna 5% lager dan vorig jaar. De prijsstijging is het gevolg van ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt. De productie van maïs en sojabonen was in 2019 lager omdat in belangrijke teeltgebieden later is ingezaaid dan gewoonlijk. De vraag naar sojabonen is zwakker door de kleinere vraag naar varkensvoer in China vanwege Afrikaanse varkenspest. De tarweprijzen zijn vrij stabiel of licht dalend.
Saldo leghennenbedrijven ruimschoots boven langjarig gemiddelde
Het voortschrijdend jaarsaldo bedroeg in januari 274.000 euro per bedrijf. Dat ligt 74.000 euro boven het langjarig gemiddelde. In juli werd het laagste saldo van het jaar genoteerd, maar daarna verbeterde het saldo maandelijks.