Fokorganisatie Hubbard heeft acht miljoen euro geïnvesteerd in haar onderzoekscentrum in het Franse Quintin. Met het geld brengt de wereldleider op het gebied van langzaam groeiende vleeskuikensoorten het onderzoek op haar hoofdlocatie in Europa naar een hoger plan. “We zijn door deze grote extra investering nog beter voorbereid op de toekomst”, stelt R&D-directeur Frédéric Fagnoul van Hubbard.
Het fokprogramma van Hubbard is altijd gericht op veranderingen in consumptiepatronen. Kwaliteit en efficiëntie is het uitgangspunt, zonder daarbij de focus op robuuste kuikens en dierenwelzijn te verliezen. Een aantal jaren geleden is door de onderzoekers van Hubbard gas gegeven op het Premium-assortiment. Dit resulteerde in productievere en efficiëntere kippen. De prijs van het vlees van de langzaam groeiende soorten is daardoor dichtbij die van de conventionele producten gebleven.
State-of-the-art
De forse investering in het nieuwe onderzoekscentrum vloeit uit het succes voort. “De afgelopen twee jaar hebben we ons Premium R&D-centrum in Frankrijk volledig gerenoveerd”, legt Frédéric Fagnoul uit, “Dit is een enorm project geweest waar veel mensen en middelen bij betrokken zijn. De investering omvat de implementatie van state-of-the-art technologieën en apparatuur, de renovatie van de onderzoeksboerderijen en de stamboombroederij.”
Genetische selectiemethoden
Fagnoul stelt dat de investering uiteindelijk terugkomt bij de pluimveehouder in de vorm van verbetering van prestaties, de gezondheid en het welzijn van de vleeskuikens. Door verhoogde selectiedruk worden verbeteringen in het veld veel sneller waargenomen. Hubbard zet nieuwe technologieën en technieken in om de nauwkeurigheid van genetische selectiemethoden te verhogen. Geavanceerde 3D-tecnieken helpen bij de selectie om zo gezondheid, vleesopbrengst en kwaliteit te verbeteren. Andere technologieën kunnen voederconversie en eetgedrag tijdens het leven van pluimvee observeren. Zo kunnen de soorten worden geselecteerd, die het voer het meest efficiënt omzet in lichaamsgewicht. Uiteindelijk is het doel om gezonde en productieve kippen te vinden, die minder voer nodig hebben maar toch gezond en productief zijn.
“Volledig voorbereid op toekomstige marktontwikkelingen in vleeskuikenindustrie”
Fagnoul is trots op de ontwikkelingen. Hij laat weten dat de investeringen mede gedreven zijn door het ‘Global Animal Partnership’ in Noord-Amerika en het ‘European Chicken Commitment’. Bovendien staat er een gepassioneerd team achter, dat iedere bezig is om de premiumrassen voor de klanten te verbeteren. “Met verschillende nieuwe opties in onze R&D en sommige testproducten die momenteel in het veld worden geplaatst, zijn we volledig voorbereid op toekomstige marktontwikkelingen in dit segment van de vleeskuikenindustrie”, voorspelt hij.
Bron: Hubbard