Ook in 2020 is de productiegroei van de agrarische sector volgens ING met +0,5% aan de lage kant. De groei wordt vooral in de intensieve veehouderij geremd door productieplafonds en het stikstofbeleid. Er zijn nog veel onduidelijkheden, zodat ook 2020 voor vele veehouders een spannend jaar gaat worden. Voor akkerbouwers, tuinders en groentetelers lijkt het ondernemersklimaat iets rustiger.
Vooral de vraag vanuit het buitenland blijft toenemen. Onduidelijkheid over hoe het handelsakkoord met het Verenigd Konkrijk na de brexit uitpakt en potentiële handelsconflicten elders op de wereld zorgen echter ook voor deze segmenten voor de nodige risico’s. Dit blijkt uit het vooruitzicht voor de agrarische sector van ING Economisch Bureau.
2019 hechtisch jaar
2019 was een hectisch jaar voor agrarisch Nederland in de aanloop naar de Spoedwet aanpak stikstof, die op 1 januari 2020 in werking is getreden. Zolang de instrumenten hiervan niet nader zijn uitgewerkt, zal ook dit jaar onrustig zijn. Het stikstofbeleid heeft in 2020 waarschijnlijk nog nauwelijks een negatief effect op de productieniveaus van de veehouderij. “Honderden varkenshouders hebben zich weliswaar ingeschreven voor de warme sanering van hun sector, maar welk deel hiervan echt op korte termijn stopt is onduidelijk, mede vanwege de momenteel hoge varkensprijzen. Voor melkveehouders is het saneringsbeleid bovendien nog in ontwikkeling”, stelt Henk van den Brink, sectoreconoom agrarische sector bij ING Economisch Bureau.
0,5% productiegroei in 2020
Na de forse productiekrimp in 2018 groeide de agrarische sector weer in 2019. De lange termijn groei van 1,2% zal de komende jaren vanwege opgelegde fosfaat- en andere plafonds waarschijnlijk buiten schot blijven, maar voor 2020 is het perspectief ondanks risico’s (stikstofbeleid, internationale handelsconflicten, brexit) gematigd positief. We verwachten voor 2020 een productiegroei van 0,5%. Gunstig is dat de consumptievraag zich in Nederland en de ons omringende landen redelijk tot goed blijft ontwikkelen, wat bijvoorbeeld voor de sierteelt goed uitpakt. De varkenshouderij profiteert ook in 2020 van extra vraag uit het door varkenspest getroffen China.
Onzekerheid blijft voor melk- en pluimveehouders
Het blijven vooral onzekere tijden voor de intensieve veehouderij. Hoewel voor melkveehouders hogere melkprijzen in het verschiet liggen en ook voor pluimveehouders het marktperspectief gunstig is, zorgen de geplande stikstofmaatregelen, de blijvende dreiging van handelsconflicten en de onduidelijkheid over het handelsakkoord met het V.K. na de brexit op 31 januari voor risico’s. Specifiek voor vleespluimveehouders geldt ook dat door import van goedkoop vlees uit onder meer Oost-Europa de noodzaak toeneemt nog meer te focussen op milieu- en diervriendelijke concepten, ook voor de export.
Bovengemiddelde rendementen voor legpluimveehouders
De situatie op de eiermarkt is na de fipronil-affaire van 2017 genormaliseerd. Door de extreem hoge prijzen begin 2018 was over heel 2019 de gemiddelde prijs 4% lager, maar sinds mei ligt het niveau hoger dankzij een sterke vraag en een mager aanbod in buurlanden Duitsland en België. Door betere oogsten zijn de veevoerkosten in de loop van het jaar gedaald, waardoor de rendementen in 2019 prima uitpakken. Ook voor 2020 lijkt het marktperspectief gunstig, hoewel er risico’s liggen aan de kostenkant vanwege het stikstofbeleid.
Concurrentie voor vleespluimveehouders
Voor vleeskuikenhouders was het rendement in 2019 ruim 20% minder dan een jaar geleden en 14% lager dan het langjarig gemiddelde. De kosten liepen op en de opbrengsten terug. Eind 2019 werden de laagste prijzen in bijna tien jaar genoteerd. De vraag naar kip blijft zich weliswaar goed ontwikkelen, maar de invoer van goedkoop vlees uit Polen, Oekraïne, Brazilië en Thailand zet de branche onder druk. Vanwege de pluimveerechten en het stikstofbeleid is binnenlandse productiegroei nauwelijks mogelijk. Groeikansen liggen er vooral op het gebied van milieu- en kipvriendelijke concepten, bijvoorbeeld in het out-of-home kanaal en voor de export.
Lees hier het complete vooruitzicht voor de agrarische sector.
Bron: ING