De agrarische sector op en rondom de Veluwe haalt met alleen de inzet op technische innovaties en de verduurzaming van stallen de stikstofeisen langena niet. Hierom moet het aantal veehouderijen omlaag, en fors ook. Dit schrijft De Stentor na onderzoek door wetenschappers van de WUR.
Hans Kros, één van de onderzoekers in De Stentor: "De uitstoot van ammoniak is hier relatief hoog", daarom is de pijn op rondom de Veluwe extra groot. Dit komt door de combinatie van de vele landbouwbedrijven en de uitgestrekte en beschermde Natura 2000-gebieden.
"Onze achterban wil alleen inleveren als er financiële compensatie tegenover staat"
Volgens de wetenschappers moeten de veehouders tal van maatregelen treffen, die pijnlijk zijn. De Stentor meldt dat het hierbij onder meer gaat om het investeren in nieuwe milieutechnieken, het reduceren van de veestapels en het doorschakelen van intensieve naar extensieve landbouw. Maar daar blijft het niet bij. De Stentor meldt dat de Wageningengroep heeft gestelt dat het aantal veehouderijbedrijven op de Veluwe omlaag moet, en fors ook. Inmiddels is alom bekend dat dit binnen de sector uiterst gevoelig ligt. Ben Haarman, voorzitter van LTO Noord tegen De Stentor: "Onze achterban wil alleen inleveren als er financiële compensatie tegenover staat."
Veehouderijen omlaag
De wetenschappers van de WUR stellen dat de stikstofneerslag op de Veluwe, het grootste Nederlandse natuurgebied, met de helft moet afnemen om onder de Europees afgesproken grenswaarden te kunnen komen, zo meldt De Stentor. En dan zal voornamelijk de landbouwsector hiervoor een 'enorme inspanning moeten leveren.' De Stentor meldt dat volgens de wetenschappers de agrarische sector verantwoordelijk is voor 40 procent van de totale stikstofuitstoot rond de natuurgebieden en dat deze daarmee de grootste vervuiler is. Dit staat volgens De Stentor in het onlangs verschenen rapport dat de WUR in opdracht van het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten heeft opgesteld, genaamd 'Inzichten stikstofdepositie op natuur'.
De Veluwe kent heel veel kwetsbare natuurgebieden. Deze zijn volgens De Stentor zo kwetsbaar dat deze al bij een geringe neerslag van stikstof overwoekerd worden door andere plantensoorten. Een voorbeeld hiervan zijn de 'heischrale' graslanden.
Gelderland schort stikstofeisen tijdelijk op
De Stentor meldt dat het provinciebestuur van Gelderland gisteren, 22 oktober, heeft besloten om de stikstofeisen voor boeren in elk geval tot 1 december 2019 op te schorten.
Bron: DeStentor