Er komt extra geld beschikbaar voor middelbare scholen die gevestigd zijn op het platteland en die te maken hebben met dalende aantallen leerlingen. De Limburger.nl maakt bekend dat de minister van onderwijs, Arie Slob, in de komende jaren zo'n 48 miljoen euro beschikbaar wil gaan stellen om te zorgen dat er in de directe nabijheid van plattelandsregio's scholen blijven bestaan.
Het geld dat minister Slob vrij wil maken moeten de scholen gaan gebruiken om plannen te maken waarmee ze ook met een minder groot leerlingenbestand levensvatbaar blijven. Hierbij kan men denken aan fuseren, het sluiten van vestigingen of juist het open blijven houden van locaties om te voorkomen dat leerlingen van het platteland anders te ver zouden moeten fietsen. Slob tegen de Limburger.nl: "Ik wil dat regio's een toekomstbestendig onderwijsaanbod kunnen gaan realiseren dat bestand is tegen krimp en tegelijk goed en bereikbaar is".
48 miljoen euro beschikbaar
Volgens de Limburger.nl kunnen middelbare scholen vanaf 2020 een aanvraag hiervoor indienen. Minister Slob heeft een pot gemaakt van tien miljoen euro en dat zal in in 2021 doorgroeien naar 15 miljoen euro en de verwachting is dat dit in de daaropvolgende jaren zal gaan oplopen naar een maximum van 48 miljoen euro per jaar. Echter is dit wel afhankelijk van het de snelheid waarmee de krimp in het leerlingenbestand zal gaan doorzetten, geeft Slob aan. Bij dit plan kunnen scholen eenmalig een bedrag krijgen om hun toekomstplannen te kunnen gaan uitvoeren.
Op dit moment is er al een terugloop van het aantal leerlingen op middelbare scholen die gevestigd zijn op het platteland zichtbaar, echter is de verwachting dat de komende 10 jaar nog eens zo'n 12 procent in leerlingaantallen gedaald zal gaan worden. De Limurger.nl meldt dat voornamelijk de middelbare scholen die wel een breed aanbod aan niveaus aanbieden (variërend van vmbo tot vwo) maar tegelijk een bestand van onder de 1.200 leerlingen hebben, de meeste moeite kennen om het hoofd boven water te houden.
Toenemende krimp middelbare scholen plattelandsregio's
Dat er nu al middelbare scholen zijn die tegen deze problemen aanlopen heeft volgens de Limburger.nl voornamelijk te maken met het feit dat er minder kinderen geboren worden. Met name de provincies Limburg, Zeeland, het oosten en noorden van ons land zien de krimp alsmaar toenemen. Volgens de Limburger.nl krijgen de scholen per peerling betaald en daardoor kunnen een aantal scholen steeds moeilijker rond komen. Het wordt lastig om de scholen open te houden en daarnaast lopen ook bepaalde regio's in het land het risico dat men moet overgaan tot het afstoten van bepaalde afdelingen binnen de scholen, zoals bijvoorbeeld het gymnasium, zo meldt de Limburger.nl.
Volgens de Limburger.nl heeft sectororganisatie VO-raad begin dit jaar al gemeld dat zeker op een tiental plaatsen in de directe nabijheid van de Randstad de laatste middelbare scholen op het punt staan om hun deuren te sluiten. Dit heeft als gevolg dat de leerlingen steeds grotere afstanden moeten afleggen richting een andere middelbare school. Al eerder hebben de schoolbesturen gepleit voor het aanstellen van een beschikbaar geld om de krimpende scholen te kunnen ondersteunen.
Minister Slob heeft aangeven dat hij de problemen omtrent deze situatie als 'urgent' beschouwd en dat hij niet kan uitsluiten dat er in de komende jaren alsnog afdelingen binnen middelbare scholen zullen worden afgestoten. Slob in de Limburger.nl: "Het sluiten van de scholen, de schoolsoorten en profielen is de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen en dat zal ook zo blijven. Deze extra middelen kunnen hen echter wel helpen om de beste keuzes te gaan maken".
Extra ondersteuning
Echter is het geldpotje niet het enige wat minister Slob in het leven wil gaan roepen. Zo heeft hij ook een groep adviseurs benoemd die de middelbare scholen zullen gaan helpen om hun toekomst veilig te kunnen gaan stellen. De komende twee jaren zullen de scholen begeleid gaan worden die het hardste door de krimp getroffen worden. De Limburger.nl meldt dat er op dit moment een drietal scholen hulp krijgen.
Het is echter zo dat 'geïsoleerde scholen' en schoolvestigingen in de dunbevolkte gebieden op het platteland standaard de beschikking hebben over extra ondersteuning om ervoor te zorgen dat de leerlingen niet te ver hoeven te reizen van en naar de scholen. Slob heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat het voortbestaan essentieel is voor de bereikbaarheid van het onderwijs en de leefbaarheid van de dunbevolkte gebieden op het platteland. Er wordt door de minister nog onderzocht welke scholen er in aanmerking zullen komen voor extra geld, zo sluit de Limburger.nl af.
Bron: Limburger.nl