Als antwoord op de groeiende vraag naar biologische veevoeders investeert Coöperatie De Valk Wekerom in een eigen productielijn. De werkzaamheden in de vestiging in Meppel zijn hiervoor in volle gang. Michael Mackaay, directeur van het veevoederbedrijf: ,,Landelijk, maar ook bij De Valk Wekerom groeit de vraag naar biologische veevoeders sterk."
"Zo steeg bij ons in 2018 de omzet van biologisch met 30 procent. Dat was de aanleiding om met een eigen productielijn van start te gaan.’’ Als alles volgens planning blijft verlopen, zal in augustus 2019 het eerste in eigen beheer gemaakte biologische veevoeder worden afgeleverd. De coöperatie heeft al sinds 2001 biologisch voer in haar assortiment en beschikt dus over een ruime ervaring op dat gebied.
De Valk Wekerom, met vestigingen in Lunteren en Meppel, produceert jaarlijks rond de 255.000 ton veevoeder. Dat gaat voor het overgrote deel naar pluimvee-, rundvee, geiten- en varkenshouders. De coöperatie is actief in twee kerngebieden: de Gelderse Vallei en Noord-Midden-Nederland. Deze gebieden worden met eigen chauffeurs en vrachtwagens vanuit de twee productielocaties bediend.
Voordelen
Het biologische veevoeder wordt nu nog bij derden geproduceerd, maar zal straks dus met name in eigen huis in Meppel worden gemaakt. Om daar de vermenging van biologisch en regulier voer te voorkomen, vindt de productie strikt gescheiden plaats. Mackaay: ,,Eigenlijk krijgen we in Meppel twee fabrieken onder één dak: de bestaande voor regulier en de nieuwe voor biologisch. Elk met onder meer een eigen stortput, wals, pers- en maal-menglijn. Maar ook met een eigen besturingssysteem.’’ Hij ziet belangrijke voordelen van de eigen productielijn. ,,Als we zelf de regie hebben, maakt ons dat veel flexibeler en kunnen we sneller reageren op ontwikkelingen. Ook naar onze klanten toe.’’
Bron: DeValk Wekerom