Binnenkort starten de werkzaamheden voor de tweede Kipster-boerderij in Beuningen, nabij Nijmegen en later dit jaar wordt ook de derde stal geopend. Initiatiefnemer Ruud Zanders borduurt daarbij voort op het succes van de eerste Kipster-boerderij in Venray. Volgens Zanders heeft het concept zichzelf inmiddels bewezen en is er voldoende ruimte voor uitbreiding.
Zanders: “In principe wordt het een kopie van de eerste boerderij, want het systeem werkt technisch, financieel en de consument koopt de eieren graag.” Enig verschil met de eerste Kipster – die al ruim anderhalf jaar draait – zijn de Inno+ fijnstoffilters. Zanders gaat daarvoor op zoek naar een andere oplossing: “Dankzij de acht ionisatie units en tien stoffilters reduceren we de uitstoot van fijnstof uit de Kipster-boerderij, maar beide technieken moeten nog wel verder ontwikkeld worden en daarom kiezen we in de nieuwe Kipster-boerderij voor een ander systeem. Maar in principe werkt het wel, dus in de toekomstige Kipster-boerderij verwachten we dat het gebruik van de stoffilters wel weer toepasbaar zal zijn.”
Compleet pakket
Voor het overige blijft Zanders vasthouden aan het concept dat in 2017 is opgetuigd, dat betekent dat hij in principe ook doorgaat met de ionisatie unit van Smits Agro voor interne circulatie. Prijs is hierbij echter nog wel ‘een dingetje’. Tijdens het fijnstofevent, vorige week in Barneveld onthulde Hilko Ellen (WUR) dat er “geen afwijkend gedrag is constateert bij de legkippen in de Kipster-boerderij.” Zanders is uiteraard blij met die conclusie en de resultaten die tot nu toe zijn behaald: “Het verhaal staat als een huis. We produceren niet alleen een 3-sterren ei, maar we besteden ook aandacht aan de haantjes, fijnstof afvangen, klimaatneutraal eieren produceren en voeren alleen maar reststromen. Al die zaken bij elkaar zorgen voor het huidige succes. Het belangrijkste is de visie dat mens en dier geen concurrent zijn voor de grondstoffen van hun voedsel. Daarnaast blijft ons streven om geen fijnstof, geur, ammoniak en andere emissies uit te stoten. Wij vinden dat de omgeving én het milieu geen last mogen hebben van onze stallen en dat principe voeren we ook door in de Kipster-2 en 3.”
Meerwaarde doorrekenen
Om te komen waar Kipster nu staat moest het Kipster-team wel zijn nek uitsteken en doen wat eigenlijk vrij ongebruikelijk is in de pluimveesector: de meerwaarde doorrekenen naar de consument. “Het is belangrijk dat pluimveehouders zich afvragen: ben ik ondernemer of ben ik boer? Beide is goed, het één is echt niet beter dan het andere. Boer zijn is een heel mooi vak: kippen verzorgen en daar een mooi loon mee verdienen. Als ondernemer komen er veel meer facetten om de hoek: dan gaat het ook over afzet en financiën. Ik denk dat de pluimveesector veel te voorzichtig is als het gaat om een goede prijs voor goede producten te vragen.”
“Het draait vooral om positioneren”
“Met Kipster hebben we een visie neergezet, het verhaal uitgelegd en mensen snappen dat daar wat extra voor betaald moet worden. Het is dus ook belangrijk om je goed te positioneren, Doordat wij met zijn vieren: Styn Claessens, Maurice Groen, Olivier Wegloop en ik weten hoe de sector werkt en hoe we dingen positief kunnen communiceren. Over het algemeen zie je dat pluimvee-ideeën worden uitgewerkt met mensen die in de sector werkzaam zijn, maar wij hebben juist ook mensen van buiten de pluimveebranche binnengehaald. En die wisselwerking zorgt voor het huidige succes en dat gaan we in Beuningen weer zo doen.”
Keuzes maken
Het feit dat niet iedereen zo werkt, wil of kan werken zit voor een deel in het tijdsmanagement en de beschikbare financiële middelen, zo vooronderstelt Zanders: “Als je honderdduizend kippen hebt, dan ben je daar natuurlijk de hele dag druk mee en heb je geen tijd om jezelf ook eens even buiten de sector goed te positioneren. Maar ook dan zeg ik weer: maak de keuze ben ik boer of ben ik ondernemer die ook tijd maakt om mensen in de stad te bereiken om het product goed te vermarkten. We hebben ook bewust gekozen voor een locatie nabij Nijmegen, om zodoende het verhaal van Kipster ook door het hele land te verspreiden.”
Opening is gepland dit najaar
Komende maanden zal de Kipster-2 stap voor stap verreizen op de locatie Beuningen en niet veel later wordt begonnen met de Belgische Kipster-stal. Een spannende periode, ook voor Zanders en zijn team. “Er gaat weer volop gebouwd worden. De planning is om in oktober of november dit jaar de boerderij te openen en zoals het er nu naar uitziet zal het krap worden maar moet het haalbaar zijn. En dan zal er ook weer het nodige georganiseerd worden om het Kipster-verhaal weer in de spotlights te zetten.”