Precies honderd jaar nadat Lamberdina Thielen de eerste stappen in de pluimveesector zette opent pluimveehouder Eric Thielen op 10 januari 2019 zijn Lamberdina’s Hoeve. Een biologische kippenstal die in alles gericht is op dierenwelzijn: “denken vanuit de kip”, zoals Thielen dat zelf noemt. “Er is in die honderd jaar veel gebeurd en we staan nu weer voor een nieuwe periode waarin we moeten leren omdenken bij het produceren van voedsel.”
Lamberdina’s Hoeve is een toekomstgerichte biologische kippenboerderij met ruim achttien hectare waar de natuurlijke leefomgeving en het welzijn van de kip centraal staan. Begin januari opent het haar deuren. De bouw is dan ook in volle gang, maar Thielen ziet de kippen – verdeeld over veertien stallen met evenveel ruime uitloopstroken – nu al voor zich: “Het gaat niet om het goedkoop produceren, maar werken vanuit de gedachten dat de kip centraal staat. Via de ontvangstruimte kom je straks in het eierlokaal. Daarnaast liggen de logistieke transportlijnen, zodat er niet door de wintergarten gereden hoeft te worden. De stal is verdeeld in twee keer zeven stallen met een eigen uitloopweide. Als straks de eerste koppel zijn intrede gaat doen, dan kunnen ze na het eten, drinken en leggen lekker naar buiten. Het is ontzettend leuk om daar nu al over na te denken, dat wordt echt genieten.”
Allereerste Eco-unit in biologische kippenstal
Het unieke aan de stal is de Vencomatic Eco-unit. “We zijn de eerste biologische kippenstal waar dit wordt toegepast. Fijnstofreductie wordt steeds belangrijker, zeker hier in de gemeente Venray. Dankzij de eco-unit kunnen we in het terugdringen van fijnstof een flinke stap zetten en tegelijkertijd het klimaat voor de kip optimaal houden.”
Belangrijke stap
De realisatie van deze unieke unit ging niet over één nacht ijs: “We hebben hier vaak over gepraat met Vencomatic”, vertelt Thielen terwijl de bouwvakkers nog om hem heen lopen. “Voor Vencomatic is dit ook een belangrijke stap, want wereldwijd is er steeds meer vraag naar dit soort apparaten, maar ook naar biologische reststromen bij het voer. Nederland is een voorbeeld voor veel landen en hiermee wordt de rol van ons land als innovatieve marktleider nogmaals onderstreept. Als Nederland het niet doet, dan doet niemand het. Want iedereen kijkt naar de ontwikkelingen die hier plaatsvinden. Er is vanuit het buitenland dan ook zeer veel interesse voor deze stal en de eco-unit die hier komt te staan.”
Omdenken
Thielen werd twee jaar geleden toen hij zijn plannen voor het eerst ontvouwde regelmatig met grote ogen aangekeken: “Toen ik vertelde dat ik biologisch ga doen, merkte ik dat de mensen aan wie ik het vertelde ook moesten gaan omdenken naar de nieuwe kaders voor de pluimveehouderijen van de toekomst. Maar nu ziet iedereen in dat dit de juiste weg is.”
Lees het complete verhaal over Eric Thielen en de Lamberdina’s Hoeve in de Pluimveekrant van december.