Opnieuw heeft Nederland net zo veel vlees verbruikt als een jaar eerder. Op basis van onderzoek door de Universiteit Wageningen heeft Wakker Dier dit bekend gemaakt, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.
Nederlanders gebruikten in 2017 gemiddeld zo'n 76 kg vlees per persoon, inclusief botten. Dit was vrijwel gelijk aan de voorliggende jaren waarin dit bijna 77 kg vlees per persoon was (2016 en 2015). Voorafgaande aan de laatste drie jaren was er wel een periode van een daling in het vleesgebruik. Dit betrof de periode tussen 2010-2015.
"Mensen zeggen minder vlees te eten maar dat is niet terug te zien"
"Mensen zeggen minder vlees te eten maar we zien dat niet terug in de cijfers". Wakker Dier heeft als reactie op deze uitkomst geuit dat dit opmerkelijk en vooral verrassend is. Echter betekent het niet dat al dit vlees uiteindelijk in de menselijke maag eindigt. Dit komt omdat het 'vleesverbruik' gemeten wordt inclusief botten. "Ruwweg de helft van de 76 kg wordt daadwerkelijk geconsumeerd", zo meldt het RD.
Verdeling vlees over 2017
De 76 kg vlees per persoon in Nederland wordt verdeelt over de drie hoofdvlees groepen. Het RD meldt dat bijna de helft (47,5%) afkomstig is van varkens. Op de tweede plaats volgt pluimvee, met voornamelijk kippenvlees, met 29% en rundvlees sluit het rijtje af met 20%.
Onderzoek
In opdracht van Wakker Dier heeft Wageningen Economic Research het vleesverbruik in Nederland berekent. Dit is gedaan op basis van statistieken van het CBS over de productie, over de invoer en over de uitvoer van vlees.
Bron: RD