De laatste jaren is er veel meer aandacht gekomen voor darmgezondheid. Was in het verleden vooral de productie leidend, inmiddels is iedereen er wel achter dat ook gezondheid de basis is voor een goede productie. In het onderwijs is darmgezondheid bij pluimvee dan ook een terugkerend thema: “Met bijvoorbeeld ziektes als Coccidiose is dat niet zo gek: zeventig procent van de vleeskuikens heeft ooit een keer op de een of andere manier last gehad hiervan.
Naast vleeskuikens is ook bij leghennen de balans in de darmflora heel belangrijk, want als daar problemen ontstaan dan blijft dat de hele ronde doorwerken”, zo vertelt Ernst Beitler, docent pluimvee en voeding aan de Aeres Hogeschool in Dronten.
Volgens Beitler is niet alleen de aandacht veranderd, maar krijgen de studenten ook gelijk handvaten mee om straks als opvolger of bedrijfsadviseur in de praktijk darmproblemen te herkennen: “We beginnen de lessen altijd met de anatomie van een gezonde kip. Hoe ziet die eruit? Dat is de basis. In het derde jaar gaan we vervolgens kijken hoe er bij de kip tekorten kunnen ontstaan en daar hoort bijvoorbeeld ook het thema voersamenstelling bij. Hoe werken tekorten van vezels of overmaat aan eiwitten door in de vertering, darmgezondheid en voederconversie?”
Veel aandacht voor probleem en oplossingen
Beitler vervolgt: “Er wordt in veel van mijn lessen aandacht aan darmgezondheid of daaraan gerelateerde zaken besteed. Het is een interessant onderwerp en heel belangrijk voor mensen die in de pluimveesector willen werken. Voer is de grootste directe kostenpost bij de meeste pluimveebedrijven. De studenten die thuis ook een pluimveebedrijf hebben, zijn mede daardoor extra geïnteresseerd in de achtergronden en oplossingen bij darmproblemen. Wij hebben natuurlijk als groot voordeel dat hier een 3-sterren Beter Levenstal staat waardoor we al die zaken vanuit een praktische invalshoek kunnen benaderen en tonen.”
Foto: Laura Star (links) met MBO-docent Cor Duim in de 3-sterren Beter Levenstal bij Aeres Farms in Dronten waar ze de leerlingen in de praktijk leren een gezonde kip te herkennen
“Wat in de kip gaat, heeft effect op wat er uitkomt”
Cor Duim is teamleider veehouderij bij Aeres MBO Barneveld. Net als in Dronten heeft ook de Mbo-school een eigen pluimveestal. In Barneveld zijn dat er zelfs twee: één met vleeskuikens en één met leghennen. Duim is enkele jaren geleden begonnen met een E-learning project. “Zo willen we leerlingen beter voorbereiden op de toekomst. Voeding is dan één van de onderwerpen. We beschrijven in het E-learning project het hele proces: van de eerste dag tot en met de eerste kenmerken van een afwijkende darmgezondheid. Je moet dan denken aan zaken als: hoe herken je afwijkende mest, wat zie je en wat is de oorzaak? Er is de laatste jaren daardoor veel meer bewustwording gekomen dat wat in de kip gaat, effect heeft op hetgeen er uitkomt.”
Laura Star: “Al jaren met darmgezondheid bezig”
De verhoogde aandacht voor dierenwelzijn, diergezondheid en dus ook darmgezondheid is volgens Laura Star (lector precisievoeding en duurzame pluimveehouderij aan de Aeres Hogeschool) geen toeval: “Wij zijn als school al jaren met darmgezondheid bezig. Hierdoor weten wij al heel veel over wat de juiste voeding is voor onze kippen. En die kennis brengen we over op onze leerlingen en studenten, waardoor wij als onderwijsinstelling op agrarisch gebied voorop blijven lopen en de pluimveesector voorzien van nieuwe aanwas met nieuwe inzichten op het gebied van voeding, gezondheid en bijvoorbeeld ook huisvesting.”
Complete leerlijn
Door de oprichting van het Poultry Expertise Centrum in Barneveld ontstond er een complete leerlijn voor toekomstige pluimveehouders. Ondanks die voortrekkersrol die het onderwijs hierin duidelijk neemt en de stijgende bewustwording over de processen in de stal en in het dier is er geen sprake van stijgende interesse voor de opleiding pluimvee. Deels is dat te verklaren vanuit de negatieve publiciteit over de totale sector, maar anderzijds ook opmerkelijk omdat er enorm veel kansen liggen voor nieuwe instromers en opvolgers.
“Pluimveestudenten hebben baangarantie”
Star: “Het aantal aanmeldingen voor de opleiding pluimvee is al jaren gelijk. Dat is best vreemd, want Nederland is wereldwijd koploper als het gaat om pluimvee-innovaties. En er is ontzettend veel vraag naar pluimveespecialisten, zowel binnen de sector als in de periferie. Werken met dieren, hun (darm)gezondheid op peil houden en een optimale productie behalen is dé uitdaging voor de komende jaren. En daar is veel praktijkkennis en -ervaring voor nodig. Door als jongeren in deze sector te stappen kan je meewerken aan het weer sexy en hip maken van dit prachtige werkgebied. We zeggen als school altijd: als je hier op school hebt gezeten en je hebt pluimvee gestudeerd, dan heb je altijd de zekerheid van een goede baan.”
Bron: Aeres Hogeschool Dronten, Pluimveekrant oktober editie, 19-11-2018