Bron: Pluimveekrant oktober editie
“In de aanpak van darmproblemen bij pluimvee zijn de afgelopen jaren grote stappen gemaakt”, vertelt Christiaan ter Veen, pluimveedierenarts bij GD. “Dat is belangrijk voor de pluimveesector, die veel veranderingen heeft doorgemaakt.
Denk aan het verbod op antimicrobiële groeibevorderaars, vermindering van antibioticumgebruik, scharrelhuisvesting voor leghennen en het gebruik van coccidiosevaccins.”
“Sturen op darmgezondheid begint bij een gezond kuiken
Maar het begint bij de basis. “De darm is hét orgaan waar omgeving, dier en ziekte bij elkaar komen”, aldus Naomi de Bruijn, pluimveepatholoog bij GD. “Sturen op darmgezondheid begint bij een gezond kuiken dat voer en water optimaal kan opnemen. Door de opvang te optimaliseren, begint het kuiken eerder te eten en ontwikkelen de darmen zich sneller om optimaal voer te kunnen verteren en absorberen.”
Er bestaan al mogelijkheden om het voer in de broedkast aan te bieden of de kuikens in de stal uit te laten komen zodat voer direct na het uitkomen beschikbaar is. Het jonge dier staat vervolgens bloot aan ziektekiemen die de darm infecteren en darmstoornissen veroorzaken. Christiaan: “Door op dat moment maatregelen te nemen om dysbacteriose te voorkomen, kunnen de kuikens hiermee omgaan. Daarnaast blijft preventie van Coccidiose van groot belang. En op latere leeftijd kan de darmgezondheid nog ontsporen door ziekte, voerveranderingen of stress.”
Bron: Pluimveekrant oktober editie
Daling antibioticagebruik
Dat de aanpak succes heeft, blijkt uit een sterke daling in het antibioticumgebruik in het algemeen en een nog sterkere daling in het antibioticumgebruik voor darmstoornissen in het bijzonder. Daarnaast blijkt uit monitoringsdata dat chronische darmontsteking in leghennen de laatste jaren nog maar heel beperkt voorkomt. “Dat neemt niet weg dat er in de toekomst geen uitdagingen met betrekking tot darmgezondheid liggen. Milde darmstoornissen komen nog geregeld voor en de sector blijft aan verandering onderhevig. Dit vraagt om een nog verdere focus op darmgezondheid. Met de opgedane ervaring ligt er in elk geval een goede basis voor de toekomst”, zo concluderen de specialisten van de GD.
Voor meer informatie over de gezondheidsmonitor van de GD, klik hier.
Bron: GD Diergezondheid, Pluimveekrant oktober editie, 07-11-2018