LTO Nederland heeft grote zorgen om de voortgang van de Brexit en vooral de voortdurende onzekerheid. Dit najaar moeten boeren en tuinder hun teeltplannen en fokprogramma's gaan vaststellen voor volgende seizoen. Niemand weet nog waar hij aan toe is.
Wat is er aan de hand?
De Britse markt is voor de Nederlandse boeren en tuinders de derde in grootte na Duitsland en België. De bruto agrarische exportwaarde bedraagt jaarlijks ruim 8 miljard euro, met name (verwerkte) groenten en fruit, bloemen en planten, vleesproducten zoals bacon, kaas, eierproducten, aardappelproducten en suiker. Daarom maakt LTO Nederland zich grote zorgen of het volgend jaar allemaal goed komt. Het laatste nieuws uit Brussel is niet geruststellend. Op dit moment is het zeer onzeker of de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) tot een deal kunnen komen. De kans is groot dat deze onzekerheid de komende maanden voortduurt. Dit is een groot probleem voor onze boeren en tuinders die nu immers al plannen maken voor wat ze in 2019 gaan produceren. Land- en tuinbouw is voor een groot deel seizoensgebonden; daarin is de sector uniek. In maart 2019 staan de tomaten, bloemen en koeien te produceren. Er zit geen knop op waarmee je tijdelijk de productie even kan stilzetten in afwachting van oplossingen.
Wat betekent dit voor boeren en tuinders?
Op dit moment, oktober 2018, kunnen boeren en tuinders nog makkelijker keuzes maken voor wat betreft teeltplan, rassenkeuze en hun dierlijke productie. Als het onverhoopt mis gaat krijgen boeren en tuinders vanaf 30 maart 2019 het probleem op hun erf gedeponeerd. De handel en exporteurs zullen door de problemen aan de grens minder product inkopen en dan blijven boeren en tuinders er mee zitten met alle financiële consequenties van dien. LTO vindt dit een uitermate ongewenste situatie. De Nederlandse regering moet alles in het werk stellen om in samenwerking met de Europese partners en het VK te voorkomen dat vanaf 30 maart 2019 chaos heerst aan de grens met het VK. Als er geen deal ligt, dan moet er een noodoplossing komen zodat de status quo vooralsnog bewaard blijft.
Wat wil LTO niet en wel?
In geen geval moeten we in een situatie belanden dat het op 28 maart nog steeds ongewis is of de handel ongehinderd door kan gaan. Zo’n situatie kost hopen geld, en uiteindelijk ligt de rekening bij de boer en tuinder. Hun afzetprijzen dalen en in het ergste geval blijft product staan met alle gevolgen van dien.
In het geval er een akkoord komt over een GPS-systeem om grensvrachtverkeer te kunnen volgen moet duidelijk zijn wat dat betekent voor de Nederlandse export. Het gaat hier niet alleen om de Ierse grens maar ook om onze grens met het VK. Als er voor de Ieren straks een toch een goede oplossing ligt, moet die ook voor ons gelden. Gelijke monniken, gelijke kappen. Dat moet ook Europese solidariteit zijn.
Wat wil LTO Nederland van de overheid
– In het geval exportstromen vastlopen door toestanden bij het veer of de Eurotunnel, wat zijn dan de oplossingen?
– Wat kan de overheid in dat geval doen om boeren en tuinders die economisch getroffen gaan worden bij een harde Brexit te ondersteunen? Wordt hiervoor geld gereserveerd?
Bron: LTO Nederland