Peter van Agt is eigenaar van de Fladderfarm, een legbedrijf met 35.000 leghennen die volgens het Beter Leven – 1 ster principe worden gehouden. Daarnaast runt hij samen met Peter van der Heijden de kakelhoeve. Daar lopen nog eens ruim 60.000 kippen rond.
Toch is dat alles niet genoeg: vorig jaar startte hij met de kipcaravan. Een mobiele stal die de bermen langs Groene Corridor tussen Oirschot en Eindhoven kort houdt. Maar het houdt niet op bij de kipcaravan, want Van Agt is alweer bezig om een vervolg te breien aan het initiatief: “Ik kom regelmatig in Boxtel. Dan zie ik daar het cultureel erfgoed genaamd ‘Het Duits lijntje’ (een oude spoorverbinding richting Schijndel/Veghel, red.) langzaam maar zeker dichtgroeien en dat is ontzettend jammer.”
Het beheer zou – net als langs de Groene Corridor – prima gedaan kunnen worden door kippen, eventueel aangevuld met schapen of andere dieren. Van Agt ziet het al helemaal zitten: “Wat we in Oirschot doen, toont aan dat kippen heel goed ingezet kunnen worden om het landschap te beheren. Eens in de vijf jaar gaat een groep mensen het spoor van ‘Het Duits lijntje’ weer vrijmaken van onkruid en andere begroeiing. De mensen komen er eigenlijk niet door. Dergelijk onderhoud kost ontzettend veel geld, terwijl dat ook met kippen zou kunnen.”
Pluimveehouder Peter van Agt bij de kipcaravan die een opvolger krijgt met de kippencoupe.
Treincoupe
De kipcaravan is niet geschikt voor vervoer over het spoor, dus is Van Agt aan de tekentafel gaan zitten om een mobiele stal te ontwerpen die gemakkelijk verplaatst kon worden over het traject tussen Boxtel en Veghel: “In plaats van een caravan ga ik daarvoor een treincoupe bouwen, waar de kippen elke dag uitkunnen. Er zitten voor mij wel wat voorwaarden aan: ik wil wel de onderhoudskosten die nu worden uitgegeven aan Het Duits Lijntje ontvangen, want ik blijf in de eerste plaats ondernemer en pluimveehouder. Dit wil ik heel graag doen voor het in stand houden van dit monument, maar ik kan dat natuurlijk op bedrijfsniveau nooit renderend maken.”
Concreet plan
Voor de mensen die denken dat dit vooral een mooi idyllisch ideetje is dat ergens in een la verdwijnt: Van Agt is van plan het idee al heel snel ten uitvoering te brengen: “Als het aan mij ligt, rijdt die kippencoupe over een jaar al. Er lopen diverse gesprekken en ik ben ook al bezig met het één en ander. Het idee is nu al heel concreet en is wat mij betreft absoluut geen toekomstmuziek of luchtkasteel.
“Scharrelen in de natuurlijke omgeving is beter voor het dierenwelzijn”
Vanuit de omgeving wordt er ook heel positief gereageerd op het initiatief van de maatschappelijk betrokken pluimveehouder. “Tijdens de laatste prijsvraag Brood en Spelen hebben Harro Wieringa (landschapsarchitect van Witteveen+Bos) en ik ook een prijs ontvangen voor het nieuw leven inblazen van deze historische spoorlijn”, zo vertelt Van Agt. “De kippencoupe was volgens de jury een versterking van de ecologische, cultuurhistorische en recreatieve verbinding. Kippen worden naar het voer gebracht en scharrelen in een natuurlijke omgeving wat beter is voor het dierenwelzijn, terwijl onderhoudskosten aan het spoor beperkt worden.”