De piepschuimkever (tempexkever) is een van de insecten die de meeste schade aan pluimveebedrijven kan brengen. Het is de meest voorkomende kever in afval van pluimveebedrijven.
De larven kunnen de huisvesting beschadigen op zoek naar geschikte verpoppingsplaatsen, aangezien ze zich door hout, glasvezel en piepschuim heen ‘vreten’. Met verlies van isolatiewaarde en warmte tot gevolg. Daarnaast is de piepschuimkever een potentiele drager van verschillende ziekten. Alles wat in de stal speelt of gespeeld heeft, kan worden meegedragen door de piepschuimkever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gumboro, marek, verschillende darmvirussen (bijvoorbeeld: rotavirus en coronavirus). Maar ook verschillende salmonellasoorten, e.coli, stafylokokken en coccidiose.
Consumeren van larven en kevers
Tijdens de schoonmaak zoeken de kevers vaak een veilige en warme plek op waar ze overleven, om zich daarna tussen de kuikens te mengen. Het gevaar is het consumeren van de larven en kevers door de kuikens. Zodra deze in het darmstelsel komen en ze zijn drager van een van bovenstaande ziekten/virussen, zorgt dit al snel voor een vermeerdering hiervan in de darminhoud. Waardoor de infectiedruk in de stal toeneemt en hierdoor problemen kunnen ontstaan.
Hoe de piepschuimkever tegengaan?
Advies is dus ook om zoveel mogelijk de piepschuimkever tegen te gaan. Zorg ervoor dat alle mest meteen van het erf verdwijnt zodat ze zich hier niet in kunnen vermenigvuldigen. Daarnaast is het goed om de naden en kieren af te dichten (denk aan naad tussen vloer en wand). Verder is een goede/grondige schoonmaak en ontsmetting noodzakelijk. Mocht de populatie aan kevers in de stal wel voor problemen zorgen, overleg dan met uw ontsmetter wat en welk product het best gebruikt kan worden.
Bron: Agrifirm