Vanaf 18 september worden er een viertal excursies gehouden om pluimveehouders bekend te maken met bomenteelt in de uitloop. Martijn Boosten van stichting Probos ziet deze excursies als het startpunt voor de promotie van Agroforestry.
“Dit initiatief van het ministerie van LNV (voortgekomen uit de klimaatpilot Bos & Hout, red.) volgt op de al eerder gehouden projecten ‘Kiplekker onder de wilgen’ en ‘Bomen voor buitenkippen’ van het Louis Bolk instituut. De ervaringen die daar zijn opgedaan worden gebruikt om de pluimveehouders bekend te maken met kansen die bomenteelt in de kippenuitloop biedt.”
Volgens Boosten zijn pluimveehouders enthousiast over het idee, maar is er nog weinig bekend over de manier waarop de combinatie succesvol kan zijn. “We willen meer pluimveehouders bekend maken met de verschillende teeltvormen die er zijn. Pluimveehouders weten uiteraard wel wat een populier is en een notenboom, maar willen voordat ze aanpassingen gaan maken wel weten hoe de notenteelt werkt. De praktische kant van de teelt wordt toegelicht tijdens de vier excursies die we in september gaan organiseren. Geïnteresseerde pluimveehouders gaan langs bij notentelers die ervaring hebben met rassenkeuze, ziekten en plagen en welke afzetkanalen er zijn. Vervolgens gaan we met de pluimveehouder in gesprek over de mogelijkheden om dat toe te passen in een uitloop. Ook daar krijg je te maken met verschillende vraagstukken, zoals wat betekent notenteelt voor de hygiëne, wat is het juiste plukmoment en hoe zorg je dat de noten niet tussen de kippenmest komen te liggen.”
Voordelen kip
Naast het feit dat extra bomen in het landschap een bijdrage levert aan de vastlegging van CO2 – zoals in het regeerakkoord opgenomen – wordt ook het welzijn van de kip bevordert, zo stelt Boosten vast: “In de eerste plaats zorgt dat voor beschutting. De kip is van nature een boomdier en zoekt al vrij snel beschutting voor natuurlijke vijanden. Door de bomen te verdelen over de uitloop wordt die ook beter benut: de kippen verdelen zich meer over het terrein als er bomen staan. Dat zorgt voor betere mestverspreiding. Bij hele dichte beplanting zorgen bomen zelfs voor het weren van vogels die een risico vormen bij het verspreiding van bijvoorbeeld vogelgriep, maar vooral beschutting is een belangrijk aspect voor het verhogen van het dierenwelzijn in de uitloop.”
Vervolgtraject
De excursies worden in de komende maanden gevolgd door enkele vervolgtrajecten. “We gaan dit jaar nog de concepten verder uitwerken en bij een aantal voorbeeldbedrijven daadwerkelijk in praktijk brengen met aanplant in de uitloop. Zo kunnen we ook laten zien hoe het eruit komt zien en welke effecten het in de praktijk heeft. In onze visie biedt de combinatie bomenteelt en kippenuitloop enorme kansen voor de pluimveesector. En dat gaan we de komende tijd proberen duidelijk te maken door in contact te treden met de pluimveehouders.”
Kennismakingsexcursies
De kennismakingsexcursies bij de bomentelers vinden plaats op 18, 20, 25 en 27 september. Pluimveehouders die interesse hebben kunnen zich daar nu al voor aanmelden.