De pluimveesector in Europa krijgt dit jaar mooie kansen om haar positie te versterken. De markt blijft zonnig; de groeiende vraag plus het beperkte aanbod van pluimveevlees geven ondernemers gelegenheid om betere prijzen te realiseren en hun financiële situatie te verbeteren.
Pluimveebedrijven en de verwerkende industrie gaan naar verwachting bedrijfsresultaten realiseren boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dit blijkt uit de nieuwe Pluimvee Update van de Rabobank.
Vraag pluimveevlees stijgt
Belangrijke oorzaak van de mooie vooruitzichten is de stijgende vraag naar pluimveevlees vanwege de uitbreiding van capaciteit bij veel grote slachterijen. Ook het stabiele aanbod van vleeskuikens in Noordwest Europa en de hoge vleesprijzen die oplopende voerprijzen compenseren, spelen vleeskuikenhouders in de kaart.
Investeren in milieumaatregelen
De hogere marges zijn meevallers voor de Nederlandse pluimveesector die fors moet investeren in wettelijke milieumaatregelen om tegemoet te komen aan maatschappelijke eisen. Denk aan de emissiereductie van fijnstof en ammoniak waarvoor pluimveehouders moeten investeren in een ionisatiesysteem voor de reductie van fijnstof. Ook het vervangen van asbestdaken en het plaatsen van zonnepanelen helpen mee om het maatschappelijk draagvlak van de sector te vergroten.
De huidige markt geeft ondernemers lucht om dergelijke maatregelen momenteel versneld door te voeren. Ook moderniseren of renoveren op het bedrijf zijn nu te overwegen. Pluimveebedrijven hebben momenteel bovendien ruimte voor het aanleggen van reserves en voor extra aflossen.
Markt blijft onveranderd
Het ziet er naar uit dat de markt de komende maanden onveranderd blijft; de toenemende vraag naar vleeskuikens bij de productiebedrijven en het beperkte aanbod houden voorlopig aan. Tegelijkertijd blijft de omvang van de sector nagenoeg gelijk. Er komen immers steeds meer pluimveeconcepten waarbij minder dieren mogen worden gehouden. Bedrijven hier in Nederland zijn bovendien gebonden aan pluimveerechten en hebben minder mogelijkheden voor productie uitbreiding.
Marges en prijzen verbeterd
Pluimveehouders zagen de marges en prijzen voor pluimveevlees in de afgelopen maanden sterk verbeteren. De prijzen stegen dit tweede kwartaal met drie procent ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Dit komt met name door het beperkt aanbod van borstvlees in Europa. Bevroren borstvlees werd daardoor zo’n tien procent duurder. De voerprijs klom daarentegen met slechts twee procent. Toch zullen voerprijzen verder stijgen door een krappere grondstofmarkt.
Importen EU daalden
Ook de invoer speelt een rol in deze positieve markt. Pluimveehouders in ons land, maar ook elders in Europa hebben tot eind dit jaar te maken met aanzienlijke lagere Europese importen en een licht toenemende export vergeleken met de tweede helft van vorig jaar.
De importen in de EU zakten dit eerste kwartaal met acht procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Europa krijgt dit jaar naar verwachting 100.000 ton minder pluimveevlees ingevoerd. Pluimvee exporteurs naar de EU zoals Thailand, Oekraïne, Chili en Argentinië kunnen de weggevallen importen uit Brazilië niet goedmaken. Oorzaak hiervan zijn de exportbeperkingen die twintig Braziliaanse slachterijen dit voorjaar kregen vanwege overtreding van Europese richtlijnen voor monitoring van salmonella. De sector moet rekening houden met een versnelde druk op de markt wanneer de Europese markt voor Braziliaans pluimveevlees weer opengaat.
Vogelgriep blijft dreigende factor
De vogelgriep blijft een factor van belang voor de export. Dit eerste kwartaal nam de export met vier procent toe ten opzichte van 2017. Dit ondanks dat er door de vogelgriep begin dit jaar naar diverse landen buiten de EU exportrestricties van kracht waren. De export kan verder groeien doordat een deel van de exportrestricties weer is opgeheven. Toch blijft vogelgriep een dreiging. ondanks dat Nederland weer vrij is verklaard. Enkele exportmarkten zijn vanwege eerdere uitbraken nog steeds gesloten, andere markten gaan vertraagd weer open.