Zomer, zomer, en nog meer zomer. Het was al een tijd lang zomer, het is nu op en top zomer en de zomer raken we ook niet kwijt. Althans, volgende week wordt het echt menens. Hoewel er ondanks de langdurige droogte tot heden nog geen landelijke hittegolf is geregistreerd, is het nu vrijwel zo goed als zeker dat het volgende week wel gaat gebeuren.
Regionale hittegolven
Ondanks dat het nog niet tot een landelijke hittegolf is gekomen, is er regionaal al wel sprake van geweest. Tussen 27 juni en 9 juli kwam het kwik in Noord-Limburg boven de 25 graden, en op de dagen 30 juni, 3 en 4 juli werd het >30 graden. Met andere woorden: een regionale hittegolf is hier een feit geworden. Vervolgens is het kwik twee dagen achtereen niet boven de 25 graden geweest waarna de temperatuur opnieuw is opgeklommen. Als vanmiddag, 20 juli, opniuew de 30+ gradengrens wordt bereikt, is een tweede regionale hittegolf hier een feit.
Landelijke hittegolf overmijdbaar
Hoewel het al lang droog is en het bij menig mens in de geheugen lijkt alsof we al vele landelijke tropische dagen hebben gehad, is dit niet het geval. In De Bilt is het slechts één maal boven de 30 graden geworden, dit was op 29 mei. Echter laten de voorspellingen nu met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nu zien dat er verandering aan zit te komen. Nederland moet zich gaan opmaken voor een nieuwe warmtegolf, en eentje die met recht gekroond mag worden tot extreme hitte. Vanaf aankomende dinsdag 24 juli wordt de kans dat de maximale temperaturen de 30 gradengrens overstijgen op meer dan 70% geschat. Als dit daadwerkelijk gaat gebeuren, wordt een landelijke hittegolf onvermijdelijk.
Recordstapelingen
Het behoeft geen uitleg meer te krijgen dat Nederland het zwaar te verduren heeft, en gaat krijgen. Volgens de laatste berekeningen blijft de hitte van volgende week ook nog eens voor een langere tijd boven ons land hangen. Alhoewel de temperatuur na volgend weekend een stapje terug doet, blijven de 25+ graden reëel van kracht en daarmee ook de hittegolf. Op dit moment zijn er berekeningen die aangeven dat de hittegolf wel eens richting de drie weken kan gaan lopen qua lengte. En daarmee kan er een nieuw landelijk hittegolf record gevestigd worden. De laatste langste hittegolf dateert namelijk uit 1976 en duurde 17 dagen waarvan 10 dagen tropisch verliepen. De laatste landelijke hittegolf dateert uit 2015. In 2016 kwam de hittegolf heel dicht in de buurt van het record uit 1976 maar met 16 dagen kwam het toen toch niet tot een nieuw record.
Droog, droger, droogst
Het klinkt wel leuk, deze overtreffende trap. Maar in praktijk is dit natuurlijk minder. Ondanks dat er een kleine hoop was dat er deze week voorzichtig een einde aan het droogteseizoen zou komen, is die kans nu volledig verkeken. Het is droog en de komende weken blijft het droog. Kort samengevat is dit slecht nieuws voor de agrariërs. De kans wordt met de dag groter dat de droogte van dit jaar het record van 1976 gaat verbreken. Voor de komende dagen geeft de neerslagverwachting een grote kans op weinig tot vrijwel geen neerslag in Nederland. Daarmee zou begin augustus het neerslagrecord van het jaar 1976 geëvenaard kunnen gaan worden. Als het zo ver komt wordt de droogte op 1 augustus 2018 een extreem dat slechts eens in de 100 jaar voorkomt.
"Huidig weerbeeld ten grondslag aan klimaatverandering is een trede te hoog gezocht"
Veroorzaker van de droogte
Het weerbeeld waar Nederland nu al geruimte tijd mee te maken heeft, en andere grote delen van Europa niet te vergeten, is het gevolg van een gemiddeld hoge luchtdrukgebied dat boven het zuiden van Scandinavië ligt. Ter plekke zorgt dit voor record hoge temperaturen naast de aanhoudende droogte, met als gevolg veel natuurbranden. Dit luchtdrukpatroon is voor Europese begrippen zeldzaam. In de afgelopen 100 jaar is dit niet eerder voorgekomen. Er lijkt eerder een grotere variatie zichtbaar te zijn. Dit komt overeen met het gebrek aan trend in het maximale potentiële neerslagtekort. Ook klimaatmodellen geven geen aanleiding voor beredeneringen dat er een toename aan desbetreffende luchtdrukblokkades of van droogteperiodes zijn. Om nu te spreken dat dit huidige weerbeeld ten grondslag ligt aan de klimaatverandering is daarmee een trede te hoog gezocht. Echter, de klimaatmodellen geven richting de toekomst wel met grote zekerheid aan dat er meer kansen zullen voordoen met betrekking tot langere droogteperioden.
Bron: WeerPlaza, Buienradar, KNMI, WeerOnline