De overheid is continu bezig om de administratieve lastendruk voor ondernemers te verlagen. Een voorbeeld daarvan is dat per 1 januari 2013 een groot deel van de varkens- en pluimveehouders niet meer milieuvergunningsplichtig is. Deze ondernemers hoeven dus geen ingewikkelde en dure milieuvergunning meer aan te vragen en volstaan met een melding Activiteitenbesluit. Dit lijkt voor die ondernemers een stap vooruit, maar is dat ook echt zo?
Melding Activiteitenbesluit
Bedrijven die onder de IPPC-grens vallen en hun bedrijf willen veranderen of uitbreiden, kunnen dus per 2013 volstaan met een melding Activiteitenbesluit. De systematiek van deze melding is wel wat anders dan bij een vergunning. Zo geef je je bedrijf via het Activiteitenbesluit Internet Module door aan de gemeente en vermeldt hierbij welke activiteiten er op het bedrijf plaatsvinden. Deze activiteiten omvatten bijvoorbeeld het houden van dieren, mestopslag, voeropslag en de opslag van dieselolie. Elke activiteit heeft eigen voorschriften.
Met deze melding verklaar je dat de voorschriften op jouw bedrijf van toepassing zijn en dat je eraan voldoet. De wetgeving die wordt getoetst bij een omgevingsvergunningaanvraag ligt ook ten grondslag aan het Activiteitenbesluit.
Omgevingsvergunning milieu
De grotere bedrijven, de bedrijven die boven de IPPC-grens vallen, moeten nog wel een omgevingsvergunning milieu aanvragen bij uitbreiding. De grens ligt op 200 melkkoeien, 340 melkkoeien en jongvee, 750 zeugen, 2.000 vleesvarkens en 40.000 stuks pluimvee. Je moet hiervoor een uitgebreide aanvraag indienen, voorzien van de nodige bijlagen en tekeningen. Het bevoegd gezag, meestal de gemeente, toetst vervolgens of je aanvraag voldoet aan alle regels. Denk aan geurwetgeving, geluid, ammoniak, energie, afvalstromen beheer, verkeer, veiligheid, etc.
Voldoet je aanvraag aan alle regels? Dan verleent de gemeente de omgevingsvergunning milieu en stelt hierbij ook een pakket voorschriften op. De vergunning ligt vervolgens ter inzage en belanghebbenden kunnen bezwaar maken. Daarna is de vergunning onherroepelijk en weet je dus waar je aan toe bent. Met een zekere regelmaat zal de gemeente controleren of je je houdt aan de voorschriften.
Verschillen
Wat zijn nou precies de verschillen tussen de omgevingsvergunning en een melding Activiteitenbesluit? Bij een omgevingsvergunning toetst de gemeente vooraf of het bedrijf voldoet aan de wetgeving. Bij een melding moet je als veehouder zelf bepalen of je voldoet aan de wetgeving. De gemeente toetst een melding namelijk niet en kijkt alleen of de noodzakelijke informatie is vermeld. De controle vindt pas achteraf plaats als je bedrijf wordt bezocht voor de reguliere milieucontroles.
Risico’s
Omdat er bij een melding Activiteitenbesluit achteraf pas wordt getoetst, kan het dus maar zo zijn dat je er veel later achterkomt dat je niet voldoet aan de regelgeving. Een voorbeeld is de geurwetgeving. Voor een rundveehouderijbedrijf geldt een minimale afstand van 50 meter vanaf het stalemissiepunt tot een geurgevoelig object (woning van derden). Het aantal dieren kan dan niet toenemen. Als die afstand minder is dan 50 meter en het aantal dieren wordt groter, dan kan de melding wel worden geregistreerd, maar het bedrijf voldoet dan niet aan de regels.
Het risico bestaat dan dat de gemeente pas na een langere periode gaat controleren. Als vervolgens in de tussentijd een nieuwe stal is aangevraagd, dan zou het kunnen dat die stal niet gebruikt kan worden.
Een ander voorbeeld is de toepassing van een emissiearm stalsysteem. Als dit systeem niet correct op de tekening is weergegeven, dan zal het bevoegd gezag hier niet op reageren bij de melding. Wanneer de afdeling handhaving bij een controle constateert dat de toepassing foutief is, dan is het systeem al (foutief) geïnstalleerd en zal herstel duur zijn.
Advies: laat de melding toetsen
Wat te doen? Als je een melding Activiteitenbesluit gaat doen, zorg er dan voor dat je de melding door een adviseur laat toetsen aan de geldende regelgeving. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf en is de melding geen tikkende tijdbom in je bedrijf.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over de stoppersregeling? Klik dan hier voor het artikel: 'Stoppersregeling stopt in 2020: hoe nu verder?' op Pluimveeactueel.nl.
Bron: Countus