Ard van der Weele heeft al jaren een gangbaar pluimveebedrijf aan de Zeeasterweg in Lelystad. Hier worden 33.000 scharrelkippen en 34.000 vrije-uitloop kippen gehouden. Het bedrijf heeft echter ook nog een tweede locatie: aan de Zeebiesweg te Biddinghuizen. Hier zit de biologische tak van het leghenbedrijf. Opvallend is dat daar een aantal maisstroken in de vrije-uitloop staan te pronken: “Door mais te zaaien lokken we de kippen verder de vrije-uitloop in”, aldus Van der Weele.
Door de mais worden de kippen verder de uitloop ingelokt wat op zonnige dagen een prachtig beeld geeft
Veilig gevoel
De vrije-uitloop kippen aan de Zeebiesweg hebben veertien hectare grasland tot hun beschikking en de biologische kippen vijf. Volgens Van der Weele zijn de kippen erg blij met de stroken mais: “De kippen hebben een hekel aan kale vlakten. Door stroken te maken waar ze zich veilig onder voelen, voor roofvogels en dergelijke, lokken we ze verder de uitloop in. Ze gebruiken de mais eigenlijk als natuurlijk schuilplaats. Op mooie zonnige dagen geeft dat een prachtig beeld.”
Haken en ogen
Het mag dan een mooi gezicht zijn, er zitten ook wel wat haken en ogen aan het initiatief van de Flevolander: “De mais mag niet geoogst worden. Het moeten echt stroken zijn waar je geen commercieel belang bij hebt, want dan steken de inspecteurs van de diverse instanties daar direct een stokje voor. We moeten dan ook steeds uitleggen dat we het puur als beschutting voor de kippen hebben staan. Nou moet ik er ook bij zeggen dat de SKAL (de Nederlandse biocontroledienst) het geweldig vindt. Het is met name de Duitse kant die er moeilijk over blijven doen. Op één of andere manier valt het kwartje daar niet. Ik moet ook ieder jaar weer foto’s maken om te bewijzen dat de mais niet geoogst wordt. Maar goed, zo werkt het nou eenmaal en wij genieten er enorm van om onze kippen door de mais te zien lopen, dus dat is het wel waard.”
Ook tijdens de wintermaanden blijft de maisstoppel staan in de vrije-uitloop bij Van der Weele
Extra aandacht
Bijkomend voordeel is dat de kippen het onkruid rondom de mais wegpikken: “Ze houden het mooi schoon eronder, dat is zeker wel handig. Aan de andere kant moeten we ook altijd goed oppassen bij het inzaaien van de voedermais. We schermen de jonge plantjes altijd af, want ook dan zijn ze er als de kippen bij om de zaadjes weg te pikken. Al bij al kost het ons best veel extra tijd, maar zoals ik al zei: dat hebben we er graag voor over. Het geeft echt meerwaarde aan de uitloop.”
Resultaten
Hoewel het dierenwelzijn met de maisstroken een extra impuls krijgt, denkt Van der Weele niet dat zijn biologische kippen daardoor beter presteren dan andere: “Dat denk ik eerlijk gezegd niet, maar je bent biologisch pluimveehouder en dan wil je gewoon dat je kippen optimaal gebruikmaken van de vrije-uitloop. Dat hebben we hiermee zonder meer bereikt.”