De ambitie van diverse bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen om uiterlijk in 2030 de hoeveelheid voedsel die door huishoudens, bedrijven en in de horeca wordt weggegooid te halveren wordt door het kabinet gesteund. Nederland behoort met die doelstelling in de strijd tegen de voedselverspilling tot de koplopers op wereldwijd niveau. In de nationale agenda tegen voedselverspilling is dat de centrale boodschap. Minister Schouten stuurde deze dinsdag 20 maart aan de Tweede Kamer. De minister kondigde daarbij aan dat de komende vier jaar in totaal 7 miljoen euro door het kabinet wordt vrijgemaakt om de gestelde ambities waar te maken. Dit geld wordt geïnvesteerd in innovatie, onderzoek, monitoring en voorlichting.
Voedselverspilling in Nederland
In Nederland wordt naar schatting jaarlijks 2 miljoen ton voedsel verspild. Dit gebeurt vrijwel op ieder vlak in de voedselketen. Van het boerenerf tot aan de supermarkt en alle daartussen liggende schakels. Daarnaast gooien consumenten gemiddeld rond de 41 kilo voedsel per persoon op jaarbasis weg. Deze cijfers zijn minister Schouten een doorn in het oog: "Het gaat hier om enorme hoeveelheden. Dat is alleen maar erger als men zich bedenkt dat er wereldwijd, maar ook in Nederland zelf, mensen rond of onder de armoedegrens leven. Wij moeten daarom heel bewust omgaan met alle mooie producten die we hebben, met alle grondstoffen en met de arbeid en energie die nodig zijn voor het productieproces en transport. Voor talloze nieuwe, innovatieve ideeën en initiatieven liggen hier kansen. Daarnaast zorgt minder verspilling van voedsel voor een forse reductie van de CO2-uitstoot. En het bespaart ook nog eens geld. Kort samengevat is dit goed voor het milieu en onze portemonnee."
Innovaties
In de strijd tegen voedselverspilling is innovatie een belangrijk onderdeel. Vanuit een taskforce van bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties worden er krachten, netwerken en kennis gebundeld om zo samen tot innovatieve oplossingen te kunnen komen. De taskforce bestaat op dit moment nog uit 25 leden. Naar verwachting zal het aantal aangesloten organisaties snel gaan oplopen de komende tijd. Een ander onderdeel binnen de aanpak is de campagne 'Samen tegen voedselverspilling'. Deze werd 20 maart gelanceerd tijdens de presentatie van de nationale agenda. De komende jaren wordt door alle aangesloten bedrijven en organisaties campagne gevoerd onder de leus 'Samen tegen verspilling' (#samenminder). Inmiddels is de website www.samentegenvoedselverspilling.nl online.
Overschotten doneren aan voedselbanken
De minisiter wil waar het nodig is wetten en regels versoepelen of gaan schrappen. Dit om de nieuwe aanpak te kunnen laten slagen. Zo pleit Schouten onder andere voor uitbreiding van de Europese lijst van producten waar geen houdbaarheidsdatum op hoeft te staan. Nederland wil af van de verplichting om ook op zeer lang houdbare producten een 'tenminste houdbaar tot-datum' te vermelden. Dit geldt voor producten als rijst, pasta, koffie en bronwater. Daarnaast wil de minister samen met het bedrijfsleven er voor gaan zorgen dat de houdbaarheid van producten voor consumenten duidelijker wordt. Bovendien is in het Regeerakkoord opgenomen dat supermarkten en horeca waar het nodig blijkt en mogelijk is om overschotten van voedsel te doneren aan voedselbanken.
Bron: LNV