In de vleeskuikenstal van de toekomst rijdt straks een robot die waakt over gezondheid en welzijn van de dieren. Grow Campus werkt aan zo’n Slimme Pluimvee Assistent (SPA) voor pluimveestallen. De robot helpt pluimveehouders om hun bedrijfsvoering efficiënter in te richten.
Zelfrijdend platform
Het zelfrijdend platform met sensoren dat nu wordt getest, rijdt tussen de kippen door en meet bijvoorbeeld het klimaat in de stal zoals temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en ammoniakemissie (NH3).
In de toekomst is het de bedoeling dat de robot ook andere taken kan uitvoeren zoals het monitoren van de gezondheid van de kippen en het omwoelen van strooisel. Het apparaat kan straks mogelijk ook aangeven waar dode kippen liggen zodat de pluimveehouder ze snel kan ruimen.
Het platform is getest bij zeven vleeskuikenhouders. Welke ondernemers dat zijn geeft Lenny van Erp, HAS lector Precision Livestock Farming, niet aan. “Zij hebben hun stal beschikbaar gesteld voor de testen en meegedacht over het ontwerp en eisen voor de robot. Er is nog geen prototype waarmee pluimveehouders kunnen werken.”
Van Erp startte het project samen met Fancom partnerbedrijf van HAS Hogeschool, en breidde de samenwerking uit met de kennispartners Avans Hogeschool, ZLTO, Hogeschool Inholland en Brom Mechatronica met financiële steun van SIA-RAAK programma.
Data vertalen
De Slimme Pluimvee Assistent rijdt voorlopig nog niet rond in stallen, vertelt Van Erp. “We zijn nog niet zover. We hebben vooral gekeken naar wat veehouders nodig hebben, naar hun wensen en eisen, naar de reactie van de kippen op een rondrijdend platform en naar het klimaataspect. De vraag hierbij is hoe je data vanuit de klimaatsensoren kunt vertalen in managementinformatie voor de boer. Wij gaan voorlopig geen pluimveerobot verkopen, maar doen allerlei onderzoek dat bijdraagt aan de ontwikkeling van een dergelijk platform”, verklaart Van Erp.
Biologische kennis met techniek samenvoegen
De kern van het project is het samenvoegen van biologische kennis met techniek en nagaan welke mogelijkheden dit oplevert voor het ondersteunen van de veehouder in zijn management en het verbeteren van het welzijn van de vleeskuikens. Van Erp: “Kippen zijn bijvoorbeeld bang voor roofvogels. Een drone inzetten in een kippenstal werkt dus niet, maar voor de Slimme Pluimvee Assistent zijn ze niet bang. Ze springen er zelfs op. Dat blijkt uit de testresultaten van studenten van de derdejaars minor HAS Smart Farming.”
Het project maakt deel uit van het Precision Livestock Farming van HAS Hogeschool dat zich richt op smart farming met hulp van data. Boeren kunnen met het verzamelen van gegevens over het individuele dier ziektes voorkomen, minder grondstoffen en antibiotica gebruiken en de dieren stimuleren tot beter presteren. Ook het welzijn van dieren verbetert door meer en beter inzicht in gedrag en gezondheidsstatus van elk dier.