De kou die momenteel over Nederland trekt zorgt er ook voor dat pluimveebedrijven extra maatregelen nemen om de kou buiten te houden. Met name de wind zorgt voor zeer lage gevoelstemperaturen – oplopend tot zelfs min twintig – en dat voelt de kip uiteraard ook.
Om de gure wind buiten te houden blijven veel buitenverblijven en semi-vrije uitloopstallen deze dagen gesloten. Zo ook bij de Beter Leven keurmerk 3-sterrenstal op de Aeres Hogeschool in Dronten waar de ruim 1000 Bovans Brown hennen normaal gesproken dagelijks rondscharrelen in de overdekte uitloop. Stalbeheerder Adri Pasman: “De hennen blijven nu binnen. De luiken zijn dicht en zullen gesloten blijven tot de vorst voorbij is.”
Ventilatieniveau
Ook op de andere plekken worden maatregelen genomen om de ‘Koning winter’ buiten de stal te houden. De gezondheidsdienst voor dieren waarschuwt echter voor het zomaar terugdraaien van het ventilatieniveau: “Als het zo koud als nu is, dan kiezen veel pluimveehouders ervoor om de stal warm te houden en het ventilatieniveau in de stal terug te draaien. Dit kan gevolgen hebben op de productie en de eierkwaliteit. Ook kan het leiden tot meer sterfte onder pluimvee.”
“Pas op voor ammoniak bij koud weer”
Pluimvee is volgens de dienst extra gevoelig voor dergelijke drastische klimatologische aanpassingen: “Als pluimveehouders het ventilatieniveau tijdens kou te ver terugdraaien – om zo te proberen de warmte in de stal te houden- dan loopt de relatieve luchtvochtigheid in de stal op. Wordt de ventilatie te laag gezet, dan kan dit leiden tot hoge ammoniakconcentraties in de stal. Ook krijgen ze te maken met een toename van het stofgehalte in de lucht.”
Ziekte en uitval
Normaal verdraagt een kip een stofgehalte van 8 mg/m3, maar niet in combinatie met een ammoniakgehalte van meer dan 20 ppm (ppm = aantal deeltjes per één miljoen deeltjes) in de lucht. Vooral de kleine stofdeeltjes die zijn besmet met E-coli zorgen dan voor een hogere ziektedruk en meer uitval. “Bij hoge ammoniakconcentraties kan dat bij pluimvee leiden tot overmatige slijmvorming en trilhaarbeschadiging in de luchtpijp, oogslijmvlies ontsteking en secundaire E-coli-infecties”, zo meldt de gezondheidsdienst voor dieren.
Ook Pasman is zich bewust van deze risico’s: “We zijn deze dagen extra voorzichtig en houden de luiken van de stal zoveel mogelijk dicht om het warmteverlies te beperken en de kou buiten te houden. En dat gaat verder gelukkig heel goed.”