Stijn van de Bovenkamp en Rico Wijgergangs ontwikkelden een mobiele kippenstal. De twee ondernemers deden dit met als doel het natuurlijke gedrag van de kip te stimuleren. “Van nature scharrelt een kip altijd zijn eigen maaltijd bij elkaar, hij rolt door het zand om zijn verenkleed schoon te houden en gaat ‘s nachts op stok met de rest van de kippen.”
“Met de mobiele kar ontstaat geen zwarte uitloop, is er minimale kans op wormbesmetting en de kar is goed voor het bodemleven”, zo stelt Stijn van de Bovenkamp van WijKamp Farming Solutions die de kippenstal samen met Rico Wijgergang ontwierp.
De stal vermijdt weliswaar ophokplicht bij vogelgriep, maar het verplaatsen zorgt wellicht ook voor extra stress bij de kip. “De leghennen moeten net als al het andere gevogelte in Nederland voldoen aan de ophokplicht tijdens de vogelgriep. Onze kar voldoet aan de SKAL-normen en mag dus in deze periode gewoon dicht blijven zodat de kippen in de zogenoemde wintergarden of onderruimte kunnen scharrelen. De leghennen zullen dit gaandeweg leren en de afstanden zijn vaak niet lang. Ze worden telkens beloond met een verse en schone uitloop”, reageert Van de Bovenkamp.
Ook voor grotere pluimveebedrijven
De eenvoudig te verplaatsen mobiele stal heeft plaats voor 249 biologische leghennen en is daardoor geschikt als neventak op het biologische pluimveebedrijf. Een mobiele stal met capaciteit voor meer dieren kan ook een uitkomst voor grotere pluimveebedrijven vormen, verwacht hij. “Dat is zeker een oplossing en wij gaan deze stal dan ook doorontwikkelen. Grotere ondernemers hebben dan eveneens geen last meer van zwarte uitloop en altijd een verse wei.”
De kippenstal, uitgerust met zonnepanelen, heeft voer- en wateropslag voor minimaal zeven dagen, een hydraulisch af te draaien mestband, een automatisch uitdrijfsysteem in het legnest en een automatische cilinder voor de uitloop.
Nadruk op uitstraling
De pluimveehouder geeft met de verrijdbare kippenstal aan dat hij maatschappelijk verantwoord onderneemt en betrokken is met de consument, stelt Van de Bovenkamp. “Bovendien is dit een extra toevoeging voor het bedrijf omdat de ondernemer de grond voor meerdere doeleinden kan gebruiken, zoals tuin- en akkerbouw of veehouderij.”
Ook de uitstraling van het bedrijf speelt een rol. De mobiele kippenkar betekent een toevoeging voor het eindproduct van het pluimveebedrijf en geeft de consument inzicht in de prijs-kwaliteitsverhouding bij huisverkoop van biologische eieren.