Geïnspireerd door de dagelijkse praktijk van pluimveehouders, en een veranderende markt, heeft Hotraco Agri de afgelopen tijd hard gewerkt aan het verbeteren van haar stalautomatiseringssysteem, de Orion. Op de valreep van 2017 lanceerde het automatiseringsbedrijf dan ook trots het resultaat hiervan; een uitgebreide software opwaardering van het systeem, waarmee het zelfs binnen de subsidieregeling voor fijnstofreductie komt te vallen.
“Zowel voor vleeskuikenhouders als voor ondernemers uit de leghennensector zijn verbeteringen doorgevoerd”, laat Puck Deumens van Hotraco Agri weten. Via de installateurs van de Orion, die kind aan huis zijn bij zijn bedrijf, blijft hij voortdurend op de hoogte van de dagelijkse praktijk binnen de pluimveehouderij. Op deze manier kwamen belangrijke punten aan het licht, waarop het systeem kon worden verbeterd, vooral op gebied van klimaat en voer.
Gevoelstemperatuurbepaling
Voor de vleeskuikensector is onder andere een nieuwe gevoelstemperatuurbepaling ontwikkeld. Deze bepaalt de gevoelstemperatuur voor de kuikens zeer nauwkeurig, aan de hand van de temperatuur, de windsnelheid en de luchtvochtigheid in de stal. “Vooral voor stallen die geventileerd worden via tunnelventilatie is dit een enorme verbetering”, laat Deumens weten. “Want hier kan – door de hoge windsnelheden – de gevoelstemperatuur veel lager zijn dan de ruimtetemperatuur die door de voeler wordt gemeten. Met deze aanpassing heeft een vleeskuikenhouder dus veel meer inzicht in hoe comfortabel zijn kuikens zich voelen.”
“Met deze upgrade komt de warmtewisselaarregeling onder de subsidienorm voor fijnstofreductie te vallen”
Maar Deumens is vooral trots op de uitbreiding van de warmtewisselaarregeling, die – met behulp van een minimumcurve – voortaan voortdurend kan blijven draaien, ook wanneer de gewenste staltemperatuur is bereikt. Doordat de filterfunctie actief blijft, blijft de uitstoot van fijnstof beperkt. “Met deze upgrade komt de warmtewisselaarregeling dan ook binnen de subsidienorm voor fijnstofreductie te vallen. En daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee”, aldus Deumens. Bovendien kunnen pluimveehouders de minimumafzuiging voortaan zelf bepalen, doordat de smoorklep in de warmtewisselaar nu ook via de Orion te bedienen is.
Voor de leghennensector maakt de upgrade het voeren in groepen mogelijk. Dit is met name handig in moderne stalconcepten, zoals volière- en scharrelstallen, waar de dieren steeds meer de ruimte krijgen. Doordat de voerkettingen in drie verschillende groepen, op drie verschillende plekken in de stal (waaronder bij de legnesten), kunnen worden aangestuurd, kan een leghennenhouder veel beter bepalen waar zijn dieren zich op elk moment van de dag bevinden. “Zo kan hij zijn dieren als het ware 'trainen' in het optimale gedrag”, legt Deumens uit.
“Zo kan een leghennenhouder zijn dieren 'trainen' in het optimale gedrag”
Daarnaast is de regeling voor de voerweger aangepast, zodat het de Orion silo’s kan combineren. Onder een ingesteld minimum, wordt nu het laatste voer uit een silo – dat vaak uit gruis bestaat, gecombineerd met voer uit een nieuwe silo van dezelfde voersoort. Zo blijft de kwaliteit van het voer constant, terwijl het toch volledig wordt opgemaakt. “Maar er zijn nog veel meer verbeteringen doorgevoerd”, verklapt Deumens: “Een ander leuk, nieuw snufje is bijvoorbeeld de mogelijkheid om een voerloze dag te programmeren, waardoor de dieren automatisch nuchter zijn op de dag dat de stal wordt geleegd.”
Cascaderegeling en verdubbeling mengventilatie
Voor informatie over alle andere verbeteringen, waaronder bijvoorbeeld een cascaderegeling voor de inlaatventielen en een verdubbeling van de mengventilatieregeling, kan iedere pluimveehouder terecht bij zijn installateur. “Het installeren van de upgrade kan met één druk op de knop worden geregeld”, laat Deumens weten. Het systeem hoeft daar dus niet voor worden platgelegd. Pluimveehouders die interesse hebben, kunnen de upgrade simpelweg bestellen bij hun dealer.