Het is maar de vraag of het Nederland lukt de doelstelling haalt om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen. De overheid denkt dat het wel lukt, maar een onderzoeksrapport laat zien dat de uitstoot toch hoger uitkomt.
In 2013 spande de stichting Urgenda een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat omdat de overheid zich onvoldoende zou inspannen klimaatverandering tegen te gaan en de klimaatdoelen van 'Parijs'. De rechter gaf Urgenda in 2015 gelijk en verplichtte de Nedeland Staat om in 2020 de de emissie van CO2 met 25% verminderen ten opzichte van 1990. Uit een onderzoeksrapport dat CE Delft opstelde, blijkt dat er wel een reductie van broeikasgassen gerealiseerd wordt, maar dat de reductie van de CO2-uitstoot onvoldoende is. De uitstoot van 2015 is zelfs hoger dan die van 1990.
Reductie haalbaar
De overheid denkt dat de 25% reductie wel gehaald wordt, zo blijkt uit Kamerbrieven van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Hij constateert wel dat er 4Mton CO2 te veel uitgestoten wordt, maar hij denkt dat op te oplossen door CO2 op te vangen of op te slaan via het project CCS Road (Carbon Capture and Storage), door aanvullende afspraken in het Energieakkoord en het fosfaatreductieplan in de landbouw.
Hogere uitstoot
De Delftse onderzoekers maakten een nadere analyse en komen in het rapport 'Wordt de 25% emissiereductie van broeikasgassen in 2020 gehaald?' tot de conclusie dat de uitstoot van CO2 in 2020 naar verwachting wel 0,5 tot 10 Mton hoger is dan de minister denkt.
De onderzoekers geven als verklaring dat de ontwikkeling van windenergie op land minder snel gaat, het project CCS ROAD is gestopt en er mogelijk minder elektriciteit wordt geïmporteerd dan de verwachtingen waar de minister zich op baseert. Een positieve ontwikkeling is dat de glastuinbouw mogelijk een grotere reductie van CO2 zal realiseren. Die emissie kan om die sector mogelijk 0 tot 1 Mton lager uitpakken.
Bron: GroenKennisnet