Het eierschandaal toont aan dat de kwaliteit van de bloedluisbestrijding in de Nederlandse pluimveesector tekort schiet. De toedracht ervan wordt de komende maanden door de commissie Sorgdrager onderzocht, maar dat ook een aantal vermijdbare fouten is gemaakt lijkt wel duidelijk. “Het is treurig om te zien dat hierdoor zoveel pluimveehouders een enorme schade oplopen.
De pluimveesector heeft een betere bescherming nodig en doet er verstandig aan om toetsbare eisen te stellen aan de uitvoering van Integrated Pest Management (IPM) ongediertebeheersing”, zegt Willem Keur, voorzitter van de stichting KPMB (Keurmerk PlaagdierManagementBedrijven).
Integrale aanpak nodig
Het eierschandaal maakt zichtbaar hoe kwetsbaar de pluimveehouders zijn. De sector kan zich beter beschermen door toetsbare eisen te stellen aan de ongediertebeheersing. Dit geldt zeker voor de bloedluis, feitelijk vogelmijt, die de belangrijkste plaag in de legpluimveesector is. Om de vogelmijt te kunnen beheersen is een integrale aanpak nodig, die start met het nemen van preventieve maatregelen. Deze aanpak is vastgelegd in de beginselen van Integrated Pest Management (IPM), die het uitgangpunt vormt in het Kwaliteitssysteem Plaagdiermanagement’ van KPMB.
Momenteel worden door IKB (Integraal KetenBeheer) al eisen gesteld aan ongediertebestrijding, maar deze eisen zijn nog beperkt. “Om tot de juiste eisen te komen voor de pluimveesector, is expertise nodig. Door gebruik te maken van partijen die verstand hebben van ongediertebeheersing, kan dit gezamenlijk worden verbeterd”, vult directeur Conno de Ruijter aan. De afgelopen jaren heeft KPMB in samenwerking met verschillende brancheorganisaties, waaronder LTO-Nederland en overheidsinstanties een kwaliteitssysteem opgezet voor ongediertebeheersing. Ongediertebestrijdingsbedrijven die zich via KPMB hebben gecertificeerd zijn op basis van onafhankelijke audits beoordeeld op het toepassen van IPM en naleving van wet- en regelgeving. De Ruijter sluit af met de woorden dat “De stichting KPMB graag samen met de pluimveesector aan de slag gaat om de kwaliteit van de ongediertebestrijding te verbeteren en daarmee de pluimveesector te versterken, bijvoorbeeld via een samenwerking tussen IKB en KPMB op het gebied van ‘IPM bloedluisbeheersing’”.
Bron: KPMB