Sinds februari laat het saldo vleeskuikens een licht stijgende lijn zien. Wel is het saldo in juli bijna 4.000 euro lager uitgekomen dan vorig jaar. Vooral lagere opbrengsten, maar ook hogere voerkosten dragen hieraan bij. De kosten voor eendagskuikens zijn wel gedaald. Het saldo lag in de afgelopen maanden circa 20% onder het langjarig gemiddelde.
Lagere opbrengsten en iets hogere voerkosten
Na het lage prijsniveau begin dit jaar, zijn de contractprijzen in de loop van het jaar geleidelijk gestegen. In juli is de opbrengstprijs 3 cent per kg hoger dan januari, maar nog wel 3 cent lager dan juli vorig jaar. Ook de kosten van aangekochte eendagskuikens zijn lager dan vorig jaar. In juli zijn de voerprijzen iets lager dan in voorgaande maanden en gedaald naar het niveau van vorig jaar.
In de eerste vijf maanden van dit jaar is vanuit de EU bijna 3% minder pluimveevlees naar landen buiten de EU uitgevoerd dan in 2016. Vooral de export naar de belangrijkste bestemming Zuid-Afrika is met ruim 60% gedaald. Hogere importheffingen die Zuid-Afrika eind 2016 instelde kwamen boven op exportrestricties vanwege vogelgriep. Nadat Nederland officieel vrijverklaard was van vogelgriep hebben veel landen de grenzen weer opengesteld voor Nederlandse pluimveeproducten. Dat was positief voor de opbrengstprijzen. De concurrentie uit Oost-Europa is groot doordat Polen veel goedkope kip op de Engelse en Duitse markt brengt. De val van het Britse pond heeft een negatieve invloed op de export naar Groot-Brittannië, een belangrijk bestemmingsland voor Nederland.
Saldo bijna 4.000 euro lager dan vorig jaar
Het saldo is in juli bijna 4.000 euro lager dan vorig jaar door lagere opbrengsten en iets hogere voerkosten. Het saldo ligt daarmee 20% onder het langjarig gemiddelde van 2007-2016. Na aftrek van de overige kosten resteert sinds april een licht positief inkomen voor het standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.
Cumulatief saldo op dieptepunt
Het saldo in januari tot en met juli ligt 30% lager dan vorig jaar. Dat is veroorzaakt door 5% lagere opbrengsten en iets hogere kosten. Het totaalsaldo ligt 22% onder het langjarig gemiddelde van 2007-2016 en op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar.
Voortschrijdend jaarsaldo daalt verder
Na de piek in juni 2016, is het twaalfmaands voortschrijdend gemiddelde saldo flink gedaald. Vanaf december is het verschil steeds negatiever geworden ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Over de periode augustus 2016 tot en met juli 2017 ligt dat saldo intussen ruim 60.000 euro per bedrijf ofwel 7 euro per 100 afgeleverde kuikens onder het meerjaarsgemiddelde saldo.
Bron: Agrimatie