Er bestaan veel vragen over fijnstofreductie door middel van geavanceerde ventilatietechnieken gericht op het reduceren van de fijnstofconcentratie. Wat ben ik per kip kwijt? Wat kost het meer aan stroom? Kan het in een bestaande stal of alleen in nieuwe?
William de Koning van Veko Ventilatietechniek uit Woudenberg is specialist voor de pluimveesector en ontwikkelde samen met ITB Companies uit Boxmeer een compleet systeem dat in plaats van een dak-koker geïnstalleerd kan worden. “Met dit systeem, genaamd OctaFil kan de fijnstofconcentratie in de stal enorm verlaagd worden. Zowel in bestaande als nieuwe stallen.”
Het systeem is voordat het in productie werd gebracht al gemeten op het reductieniveau. Dat bedroeg veertig procent. “Dit systeem op de achterwand is vorig jaar in de RAV-code (Regeling ammoniak en veehouderij, red.) omgezet naar de richtlijnen voor dak-kokers. Daardoor kunnen bedrijven die nieuwe stallen bouwen hier al gebruik van maken en wordt daar ook de stal op vergund.”
Daarna is het systeem verder ontwikkeld om de filtersnelheid altijd te behouden. De lucht die te veel gefilterd is, wordt terug in de stal gestuurd. Hierbij wordt al bij minimale ventilatie de totale stalinhoud maar liefst zes keer voorgefilterd. Dan is ook de fijnstofconcentratie per kuub lucht
het hoogst en wordt je optimale filterniveau behaald. Dit wordt tevens opnieuw door de FoodValley gemeten, omdat wij als leverancier van mening zijn dat de reductie nog hoger is, omdat de lucht al meerdere malen is voorgefilterd.
Spagaat
Met dit in gedachten gingen De Koning en ITB aan de slag met de bestaande filtertechnieken, die al gebruikt werden in de verfindustrie. Uitgangspunt: er moet een hogere reductie te behalen zijn terwijl je toch voldoende ventileert om hoge fijnstofconcentraties tegen te gaan. “Ik ben vorig jaar in samenwerking met ITB om tafel gaan zitten om mijn ideeën voor het ventilatiesysteem in de kokers op het dak voor te leggen. Zij waren direct met mij eens dat er geen verschil is in het ventileren via de achterkant van de stal en het door een filter halen om het vervolgens via het dak naar buiten te laten”
“We ontdekten dat we hiermee ook het stalklimaat kunnen optimaliseren”
De Koning vervolgt: “In de lage ventilatieperiode verbetert dit de luchtkwaliteit voor zowel de dieren als de pluimveehouder zelf. Er komen steeds meer vrijloopstallen en om daarin de ventilatie egaal door de stal te verdelen zal je over de gehele lengte van de stal moeten ventileren. En dan is het dak de juiste plek om dat te doen. Tijdens de ontwikkeling van deze 2.0-versie ontdekten we al snel dat je hierdoor ook het stalklimaat kan optimaliseren. Dus slaan we twee vliegen in één klap.”
RAV-code
Nadat het complete concept was uitontwikkeld kwamen er nog wat eisen vanuit de RAV-code om de hoek kijken: er moet namelijk een bepaalde luchtsnelheid over het filter zijn, want anders werkt het niet. De Koning: “Het idee is toen doorontwikkeld. Inmiddels voldoet het ook daaraan. Er worden nu al heel veel vergunningaanvragen voor dit systeem gedaan en inmiddels is het eerste systeem geplaatst in de verlengde vrije-uitloopstal van pluimveehouder Van Kampen in Scherpenzeel.”
Foto-onderschrift: Het ventilatiesysteem aan het dak in de verlengde vrije-uitloopstal van pluimveehouder Gerben van Kampen