“Om het aantal branden in Nederlandse veestallen terug te dringen, is het belangrijk dat veehouders bewust zijn van brandrisico’s en handvatten krijgen om die risico’s te elimineren.” Dat zegt Annika de Ridder, projectleider dierlijke agroketens van SMK.
“Wetgeving rond brandveiligheid is alleen gericht op nieuw te bouwen stallen. Veehouders hebben nu onvoldoende handvatten welke concrete brandveiligheidsmaatregelen zij in hun (bestaande) stal kunnen nemen. Ik zou ervoor willen pleiten om deze veehouders te helpen en voor hen een ‘Brandveiligheidswijzer’ te ontwikkelen,” aldus De Ridder. “Binnen onze certificatieschema’s voor Milieukeur Dierlijk en de Maatlat Duurzame Veehouderij zijn er al concrete eisen en keuzemogelijkheden ontwikkeld die de basis kunnen leggen voor zo’n instrument. Graag gaan wij in gesprek met marktpartijen om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.”
Voorkómen
In 2016 vonden branden plaats in 47 veestallen. Hierbij kwamen 200.000 dieren om het leven. “Een schrikbarend aantal,” zegt De Ridder. “Een stalbrand heeft vaak een enorme impact op de betrokken veehouder en brandweerlieden. Zeker als een groot deel van de dieren om het leven komt. En die kans is groot, want als er brand ontstaat in een veestal, is er dikwijls geen houden meer aan. Voorkómen is dus het belangrijkste credo.”