Hittestress heeft een sterk negatieve invloed op de eiproductie en eikwaliteit. Twee weken hittestress per jaar kost een pluimveehouder 80 cent per hen. Door tijdig de juiste maatregelen te nemen, kan opbrengstverlies voorkomen worden. Download daarom de gratis pluimvee-app van Voergroep Zuid of meldt u aan voor de 10-daagse verwachting van hittestress. Wanneer u tijdig in actie komt, wordt productieschade door hitte voorkomen.
De temperatuur die hennen waarnemen, hangt af van de combinatie van buitentemperatuur, relatieve luchtvochtigheid en luchtsnelheid. Met hogere luchtsnelheden kan bij hoge buitentemperaturen een sterke afkoeling bereikt worden. Waak echter voor tocht. De optimale gevoelstemperatuur voor scharrelhennen is 18 tot 22 graden Celsius. Langere tijd hogere temperaturen, met name boven de 28 tot 30 graden in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid zijn funest voor de productie.
Internationaal onderzoek
Internationaal onderzoek bij leghennen toont aan dat de eischaalkwaliteit met 7,2 procent vermindert wanneer hennen worden blootgesteld aan hittestress. Samen met een lagere eiproductie leidt dit bij gemiddeld twee weken hittestress per jaar tot een verlies aan opbrengsten van 80 cent per hen per jaar. Per dertigduizend hennen is het jaarlijkse opbrengstverlies door hitte €24.000 euro.
Lagere zuurtegraad in bloed
Bij warm en vochtig weer neemt de kans op hittestress bij pluimvee toe. Hennen hebben immers geen zweetklieren, waardoor ze hun warmte voornamelijk kwijt raken door verdamping van vocht via een versnelde ademhaling. Hittestress zorgt voor meer CO2 verlies, een verminderde voeropname en doorbloeding van de darmen én een verandering in de hormoonbalans. Dit leidt tot een lagere zuurgraad in het bloed waardoor calcium en fosfor slechter beschikbaar zijn voor de hen. Naast een lagere eiproductie leidt dit tot een waarneembare vermindering van de schaalkwaliteit.
10-daagse verwachting
Via de pluimvee-app van Voergroep Zuid of de website is de 10-daagse verwachting van hittestress te zien. Door tijdig te anticiperen op hittestress, zijn de gevolgen te voorkomen en blijft de eiproductie en eikwaliteit op peil. Pluimveehouders kunnen zich ook aanmelden voor de een attentiemail zodat ze automatisch op de hoogte blijven van de kans op hittestress.