Bij pluimveehouder Gerben van Kampen uit het Gelderse Scherpenzeel zijn een paar weken geleden de laatste kippen de deur uitgegaan. Komende maanden is Van Kampen druk met het verbouwen van zijn vrije uitloopstal. “Daarin houden we rekening met de eisen voor fijnstofreductie door filters voor de ventilatoren te hangen.”
Capaciteit vergroten
De modernisering van de stal gaat – naast de fijnstofreductiemaatregelen – gepaard met een (noodzakelijke) capaciteitsverhoging. “Er staat een oude stal achter de huidige stal. Die gaan we erbij betrekken om zo de bestaande kippenstal iets langer te maken. Dat geeft ons en de kippen meer bewegingsvrijheid.” Van Kampen doet bijna alles zelf: “Ik heb er wel een aannemer bijgehaald, maar ik doe het meeste werk zelf. Als je maar wil, is dat ook goed te doen”, zegt de pluimveehouder nuchter.
Investeren
Normaal gesproken lopen er 50.000 kippen op het pluimveebedrijf V.O.F. Van Kampen, maar die zijn nu dus tijdelijk afwezig. Toen de laatste kippen – de Dekalb wit; die het qua eierproductie overigens erg goed deed – van het erf gingen was dat best even slikken. Van Kampen is gewend dat er altijd pluimvee op zijn bedrijf rondloopt. Nu klinkt alleen het geluid van de bouwwerkzaamheden op de plek waar hij is opgegroeid: “In 2011 heb ik dit bedrijf van mijn ouders overgenomen. Die hadden in 2008 een grote uitloopstal gebouwd en die wordt nu aangepast en verlengd.”
Van Kampen vervolgd: “Dat was niet echt nodig, maar mijn visie is dat je moet blijven investeren om een succesvolle ondernemer te zijn. Bijkomend voordeel was dat we de stal nu gelijk konden aanpassen voor het terugdringen van de fijnstofgehaltes. En het feit dat er nu geen kippen op het bedrijf lopen is misschien een beetje wennen, maar voor je het weet zijn ze weer terug hoor”, zegt hij lachend.
Werken in de warmte
De werkzaamheden moeten 4 augustus afgerond zijn, want dan komen de eerste kippen weer aan op het Gelderse bedrijf: “Dat gaat zeker goedkomen. Het is nu misschien een beetje warm, maar het is goed te doen. Je raakt er ook aan gewend. We zijn nog maar net begonnen, dus we liggen nog prima op schema”.
Foto: Dekalbpoultry.com