In een brief naar de tweede kamer schrijft Staatsecrataris Dijksma van Infrastructuur en Milieu dat zij het systeem van stalbeoordelingen door de Technische adviescommissie Regeling ammoniak en veehouderij (TacRav) verder wil verbeteren. Daarmee wil zij bevorderen dat stalsystemen die de emissie van ammoniak. fijnstof en geur reduceren sneller toegan krijgen tot de markt en beschikbaar komen voor veehouders.
Er is de afgelopen jaren veel kritiek geleverd op het systeem en de uitvoering van de stalbeoordeling. De belangrijkste kritiekpunten zijn dat het systeem innovaties van stalsystemen remt en dat het beoordelingsproces weinig transparant is en een lange doorlooptijd heeft. Ook behoeven de administratieve processen verbetering en dient het systeem meer integraal te toetsen op duurzaamheidsthema's.
Beoordeling verbreden
Na een overleg met agrariërs, fabrikanten en overheden is gebleken dat zij grote behoefte hebben aan een verbreding van de beoorderlingssystematiek om innovaties voor fijnstof en geur te bespoedigen. De oplossing voor dit probleem wordt gezocht door aan RVO.nl een advisering voor fijstof en geur verder te formaliseren. Op korte termijn zal meer duidelijkheid en bekendheid over deze advisering voor alle betrokkenen partijen komen. Daarnaast is voor de beoordeling van de technieken het reducerende rendement van belang. In 2017 wordt daarvoor onderzoek gedaan naar de werkin van luchtwassers.
Er wordt tevens ook ruimte gemaak voor het experimenteren met nieuwe technieken voor de reductie van fijnstof zoals plaatsvindt in de FoodValley. Daartoe wordt een aanpassing van de Regeling beoordeling luchtkwaliteit voorbereid. Hiermee worden experimenten in nieuwe stallen mogelijk met één of meerdere, gecombineerde, technieken gericht op een gewaarborgde reductie van minimaal 30%.
Werkgroep stalbeoordeling
Een werkgroep zal geformeerd worden door RVO.nl bedoeld om input te leveren bij de bewaking van de uitvoering van de stalbeoordeling en advies te geven bij de verdere voorstellen voor de verbeteringen van het beoordelingssysteem. Over individuele vragen zal de werkgroep niet adviseren. Wel kan de werkgroep advies geven over gebleken knelpunten en beoordelingskaders. Een definitief besluit over de voorstellen voor verdere modernisering wordt pas genomen nadat de werkgroep hierover advies heeft gegeven. Hierbij zullen ook de resultaten van de toetsing van de verbetervoorstellen en de juridische en financiële uitvoerbaarheid van die voorstellen worden betrokken.