De afgelopen week was er onrust onder de Nederlandse vrije-uitloophouders en handelaren in eieren. Deze onrust ging over de interpretatie van de regelgeving rond de 12-wekentermijn in sommige Duitse deelstaten, in het bijzonder Baden-Württemberg. Met het behulp van een bijzondere constructie werd de indruk gewekt dat deze deelstaat de 12-wekentermijn probeerde te omzeilen. De constructie had te maken met het opheffen van de ophokplicht voor een korte om hem daarna weer in te stellen voor de start van een nieuwe 12-wekentermijn. Door deze maatregel zouden de eieren nog steeds als vrije-uitloopeieren in de handel gebracht mogen worden.
Ondanks meervoudig contact met deze deelstaat is er tot op heden geen formele bevestiging gekomen over het gebruik van deze werkwijze. De Europese Commissie heeft aangegeven dat de 12-wekentermijn wel meerdere keren per productiecyclus in werking kan treden, als dit gebeurt op basis van veterinaire noodzaak. Wanneer de ophokplicht echter alleen wordt opgeheven (bijvoorbeeld voor één dag) om boeren te helpen de 12-wekentermijn te ‘omzeilen’, vindt zij dat illegaal. Deze visie van De Europese Commissie wordt gedeeld door Van Dam en door de Duitse minister van Landbouw, dhr. Schmidt. Van Dam gaat er dan ook vanuit dat mocht deze constructie gebruikt worden, de Duitse deelstaten worden gewezen op de uitleg van De Europese Commissie.
Waarom Nederland geen gebruik maakt van deze oplossing is toe te lichten. Het intrekken en even later weer instellen van de ophokplicht is niet met veterinaire argumenten te onderbouwen en daarom geen optie, aldus Martijn van Dam (Staatssecretaris van Economische Zaken).
Risicogebieden
In sommige delen van Duitsland is de ophokplicht beperkt tot risicogebieden. Ook het Verenigd Koninkrijk overweegt een dergelijke strategie. Met name waterrijke gebieden met veel watervogels zijn risicogebieden. In Nederland is het nagenoeg onmogelijk om watervogel-arme gebieden aan te wijzen, waardoor deze strategie voor Nederland onbruikbaar is. Teven blijkt uit testen dat het virus nog steeds circuleert onder wilde watervogels. Deze week zal er opnieuw door de deskundigengroep dierziekten een risicobeoordeling worden gegeven van de situatie in Nederland. Op basis van dit oordeel zullen de vogelgriepregels worden geëvalueerd, waaronder de ophokplicht.