Het pluimveeteam van ABZ Diervoeding introduceert een nieuw nutriënt: VRE (Verteerbaar Ruw Eiwit). Uit onderzoek op haar proeflocatie en in combinatie met inzichten uit de praktijk blijkt dit nutriënt een goede aanvulling om voeding nog beter af te stemmen op de behoefte van onbehandelde hennen.
Ruw eiwit
Eiwit is een belangrijk component in legpluimveevoeding. Het aanwezige eiwit wordt op het label van het voer weergegeven in ruw eiwit (gram/kg voer). Het ruw eiwit dat in voer zit, is niet volledig verteerbaar voor dieren. Het bestaat dus uit een deel dat verteerbaar is en een deel dat onverteerbaar is.
Onverteerbaar ruw eiwit
Het onverteerbare deel van het eiwit wordt uitgedrukt in het nutriënt ORE (Onverteerbaar Ruw Eiwit). ABZ Diervoeding houdt in de samenstellingen van legpluimveevoer al lange tijd rekening met het aandeel onverteerbaar ruw eiwit. Onverteerbaar ruw eiwit kan namelijk negatief werken op de vertering en darmgezondheid. Het kan in bepaalde omstandigheden zelfs een bijdrage leveren aan een overgroei van bepaalde bacteriën in het laatste deel van de darm, met alle risico’s die daarbij komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan clostridium.
Verteerbaar ruw eiwit
ABZ Diervoeding introduceert een nieuw nutriënt: verteerbaar ruw eiwit (VRE). Dit is de hoeveelheid eiwit in het voer dat verteerbaar is voor leghennen. VRE is de totale verzameling van alle verteerbare aminozuren die in de voeding aanwezig is. Hiermee wordt een minimum verteerbaar ruw eiwit in het voer gewaarborgd.
Transparantie in voederwaarde
Naast het feit dat VRE weergeeft hoeveel verteerbaar ruw eiwit de hennen (gram/kg voer) binnen krijgen, geeft dit ook extra informatie over de kwaliteit van het legpluimveevoer en de gebruikte grondstoffen. Dit stelt de legpluimveehouder beter in staat het legpluimveevoer te beoordelen. De vermelding van enkel het aandeel ruw eiwit op het label zegt onvoldoende over de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen.
Door te rekenen met VRE en ORE, kunnen voeders onderling kwalitatief beter met elkaar vergeleken worden. Transparantie op het terrein van voederwaarde wordt op deze manier beter gewaarborgd.
Bron: ABZ Diervoeding