Voor het nemen van Salmonella monsters is er Europese en nationale regelgeving. Hierin staat onder andere welke informatie bij het inzenden van Salmonella monsters moet worden bijgevoegd. De informatie die nu op het inzendformulier wordt ingevuld, voldoet niet altijd aan de eisen. Op deze punten is verbetering nodig en tijdens controles zal hier extra op worden gelet.
AVINED wil u informeren over uw belangrijkste (wettelijke) verplichtingen zodat u bij het inzenden van de genomen monsters daarmee rekening kunt houden. Met uw inzet wil men de kwaliteit rondom Salmonellamonitoring verbeteren.
Het is van belang dat de genomen monsters z.s.m. naar het laboratorium verzonden worden. Hiervoor gelden o.a. onderstaande twee termijnen. De monsters moeten binnen vier dagen na monstername door het laboratorium zijn ingezet en binnen 48 uur na ontvangst door het laboratorium zijn ingezet voor kweek. Bovenstaande (twee) termijnen worden niet altijd gehaald. Het komt voor dat een laboratorium een monster na het verstrijken van de vier dagen termijn binnen krijgt.
Het is verplicht om de datum monstername door te geven aan het laboratorium bij het verzenden van de monsters. Een monster zonder datum van monstername voldoet niet aan de wettelijke voorwaarden en kan als ongeldig worden beschouwd. Niet alle monsters mogen door dezelfde persoon worden genomen. Zo dient bijvoorbeeld het monster drie weken voor slacht van leghennen en vleeskuikens genomen te worden door een dierenarts of dierenartsassistent/paraveterinair.
Bij kooi- en koloniehuisvesting moeten mestmonsters (2 maal 150 gram mest) worden genomen vanaf de mestbanden, de mestschrapers of vanuit de mestputten. In de praktijk worden soms overschoentjes gebruikt om mestmonsters te nemen. Dat is op zich toegestaan, op voorwaarde dat er wel 2 keer 150 gram mest verzameld wordt. Verder moet u op het inzendformulier vermelden dat het om een mestmonster gaat (dus niet overschoentjes aankruisen).
Er zijn drie soorten onderzoek: regulier, officieel en verificatie. Er is nogal eens verwarring over de term regulier en officieel onderzoek. Regulier onderzoek zijn de monsternames die door of namens de pluimveehouder uitgevoerd worden (ook de verplichte monstername door de dierenarts/paraveterinair drie weken voor slacht valt hieronder). Vanaf 1 januari 2015 worden het officiële onderzoek en het verificatie onderzoek altijd gedaan door of in opdracht van de NVWA.
Bron: Avined