Recent is er een geval van acute snot of coryza vastgesteld op een professioneel leghennenbedrijf in de provincie Antwerpen. De ziekte kwam de laatste maanden ook al een aantal keer voor bij zowel commercieel als hobbypluimvee in Nederland. Wees alert voor een besmetting en pas strikte hygiënemaatregelen toe.
Vermijd insleep via bezoekers door het aantal bezoekers te beperken. Particuliere verkoop van pluimveeproducten gebeurt best in een aparte ruimte gescheiden van de stal, de voorruimte en het eierlokaal. Laat elke bezoeker van de stal eerst de handen wassen en voorzie propere, staleigen kledij en schoeisel. Pas als verantwoordelijke ook zelf al deze hygiënische maatregelen toe.
Wat is acute snot?
Acute snot, veroorzaakt door de bacterie Avibacterium paragallinarum, kan zich zeer snel door de stal verspreiden en veroorzaakt dikke koppen, neusvloei (‘snot’), rochelende ademhaling en diarree. De water- en voeropname zal afnemen, tevens is een eiproductiedaling mogelijk van 40% en een verhoogde uitval tot meer dan 20%. Eens een toom besmet raakt, blijven dragers aanwezig in het koppel waardoor de ziekte kan heropflakkeren op een later tijdstip. Het is dan ook af te raden om een besmet koppel te laten ruien en dus aan te houden als ruikoppel, ook al zijn er op het moment van de rui geen symptomen meer aanwezig.
Diagnose van acute snot gebeurt door een bacteriologische kweekmethode op stalen van levende, zieke dieren (swabs van de neusvloei in de (bij)neusholten of choanaspleet). Aangezien de bacterie buiten de kip snel afsterft, is het aangeraden om levende, zieke dieren (bij voorkeur deze met dikke koppen en snot) aan te bieden zodat DGZ de bemonstering kan uitvoeren en de kweek van de bacterie onmiddellijk kan opgestart worden. De bacterie kan ook met PCR aangetoond worden. Acute snot vormt geen gevaar voor de volksgezondheid.
Bron: Dierengezondheidszorg Vlaanderen