De pluimveesector is tevreden over de daling van het gebruik van antibiotica in 2015 bij vleeskuikens, zoals door de SDa is gesignaleerd in haar rapport. Een daling van het gebruik sinds 2009 van 60% is een prestatie van formaat, zeker gezien het feit dat de voor de mens kritische derde keus middelen nog veel harder zijn gedaald.
De SDa heeft de cijfers van het antibioticagebruik in de veehouderijsectoren 2015 gepubliceerd. Het gebruik in de veehouderijsectoren daalde licht ten opzichte van 2014. De sterkste daling vond plaats bij de vleeskuikens (7,4%), gevolgd door de varkenssector (5%) en de rundveesector (2,2%). Het gebruik van antibiotica bij kalveren en kalkoenen steeg. Ten opzichte van het basisjaar 2009 is in de veehouderijsectoren een reductie bereikt van 58,4%. De hoogste reductie is bereikt bij vleeskuikens: 60% .
De sector deelt de mening van de SDa dat verdere verbeteringen te halen zijn bij bedrijven met een relatief hoog antibioticagebruik (de rode bedrijven). De sector werkt momenteel samen met andere sectoren en de overheid aan een vervolg aanpak voor de periode 2016 – 2020, waarin ook de door de SDa gewenste kritisch succesfactoren onderdeel van uitmaken.
De pluimveesector heeft eerder zelf een rapport uitgebracht over het antibioticagebruik in 2015 en zag ook een daling van het gebruik van antibiotica bij vleeskuikens. Sinds 2009 is het gebruik bij vleeskuikens volgens de sectormethode met 65% gedaald. De rapportage van de sector geeft ook inzicht in het antibioticagebruik bij andere pluimveebedrijven in de vleeskuikensector (opfok en vermeerdering), de legsector en de kalkoensector.
Ondanks dat eenzelfde dataset wordt gebruikt komen de cijfers van de sector niet geheel overeen met die van de SDa omdat een andere rekenmethode wordt gebruikt. De trend is overigens wel hetzelfde. Vanaf volgend jaar gaat de pluimveesector over op een gecorrigeerde versie van de SDa rekenmethode.
Bron: Avined