De sleutel van de Nederlandse aanpak om het dierenwelzijn en duurzaamheid in de veehouderij op een hoger niveau te brengen heet samenwerking. ,,Met alleen de lat steeds hoger leggen voor boeren red je het niet; het gaat in de praktijk om een co-productie van alle betrokken schakels in de keten, dus van boeren, de verwerkende industrie, maatschappelijke organisaties, supermarkten, consumenten en ook de wetenschap.”
Dit bracht Frits Mandersloot, manager Dierlijke sectoren van LTO Nederland, eergisteravond naar voren tijdens een bijeenkomst in Brussel van CVO’s (Chief Veterinary Officer) uit Europese landen. Dit zijn de hoogste ambtenaren die in de EU-lidstaten gaan over diergezondheid en -welzijn.
Tien jaar geleden
De samenwerking komt ook tot uiting in het Beter Leven-keurmerk. Bijna tien jaar geleden introduceerde de Dierenbescherming dit sterrensysteem in Nederland. Dat gebeurde in samenwerking met veehouders, de verwerkende industrie en de supermarkten.
Gezamenlijke inzet is om steeds duurzamere dierlijke producten binnen het keurmerk Beter Leven in de markt te zetten en te verkopen. Ook Albert Heijn, dat sinds begin dit jaar geen reguliere kip meer verkoopt, is hierbij betrokken. De verkoop van kip met één ster Beter Leven blijft in ons land gestaag groeien.
Eergosterem vertelden LTO en Dierenbescherming hun gezamenlijke verhaal in Brussel. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst, die in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap is georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken.
Plezieriger werken
Ook werd een kort videofilmpje getoond, waarin pluimveehouder Robert Nijkamp uit Raalte duidelijk maakt, waarom hij heeft gekozen voor een ander productiesysteem. Hij werkt sinds kort met een nieuw stalconcept (de zogenaamde ‘Windstreekstal’), waar hij erg enthousiast over is. ,,Het is niet alleen een betere omgeving voor de kippen, het is ook plezieriger om in te werken. Tot nu toe ben ik niet ontevreden over het rendement.”
Op sleeptouw
Nieuwe stalsystemen zijn in Nederland volop in ontwikkeling, niet alleen in de pluimveehouderij, maar ook in de melkvee- en varkenshouderij, aldus Mandersloot. Hij ziet voordelen van ambitieuze ondernemers en voorlopers, die met hun voorbeeldgedrag anderen op sleeptouw nemen: ,,Het kost energie, maar de successen zijn nu in de praktijk te zien. In alle gevallen gaat het om samenwerking en krachtenbundeling. Die les hebben we in Nederland wel geleerd.”