Europa moet zo snel mogelijk het verbod op het gebruik van diermeel in veevoer opheffen. Dat bepleitte Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland, deze week tegenover een aantal europarlementariërs.
Het gebruik van diermeel in veevoeder is sinds 2001 verboden. Aanleiding was de BSE-crisis, maar inmiddels is die ziekte nagenoeg uit Europa verdwenen. Een terugkeer van diermeel in bijvoorbeeld kippenvoer heeft volgens Hubers grote voordelen. “Diermeel bevat waardevolle aminozuren die perfect passen in een rantsoen voor kippen. En met diermeel worden we minder afhankelijk van de import van soja. Nu wordt diermeel verbrand of gebruikt voor de productie van kunstmest: veevoer is een veel efficiëntere bestemming.” Bij leghennen heeft diermeel nog een bijkomend voordeel: het vermindert de aandrang van kippen tot pikken van stalgenoten, aldus Hubers. “Vanaf september 2018 mogen in Nederland snavels van leghennen niet meer behandeld worden. Diermeel in het rantsoen kan tegen die tijd een bijdrage leveren aan dierwelzijn.”
De parlementsleden bezochten tijdens hun driedaagse verblijf innovatieve bedrijven in de Nederlandse agro- & foodsector, op uitnodiging van Jan Huitema, namens de VVD lid van het Europese parlement. Woensdag 30 maart nam de delegatie een kijkje in de Rondeelstal van de familie Brandsen in Barneveld.
In Barneveld vroeg Hubers ook aandacht voor de monitoring van vogelgriep in Europa: een besmettelijke dierziekte die op dit moment vooral Frankrijk treft. “Wij hebben de indruk dat Frankrijk erg summier is met informatie. Dat kan en moet beter.” Bijkomend probleem: wanneer legkippen uit oogpunt van preventie van vogelgriep langer dan twaalf weken op stal moeten blijven (ophokplicht), mogen eieren niet langer als ‘vrije uitloop eieren’ verkocht worden. Met alle financiële gevolgen van dien. Hubers: “Ook dat is een Europese regel die wat ons betreft aangepast moet worden. Langer ophokken uit oogpunt van diergezondheid zonder verdere consequenties, moet mogelijk worden.”
Bron: LTO Nederland