Campylobacteriose is een van de meest voorkomende bacteriële infecties bij mensen; in de EU alleen al wordt het aantal gevallen geschat op 9 miljoen per jaar. De ziekte wordt vaak gelinkt aan het eten van besmet kippenvlees. Een recente EU-studie die aantoonde dat gemiddeld 71% en 76% van de geteste levende kippen en karkassen positief werden bevonden voor Campylobacter, ging dan ook niet ongemerkt voorbij bij voedselveiligheidsdiensten en pluimveeproducenten.
Het Europese kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling heeft fondsen beschikbaar gesteld voor CAMPYBRO. Dit is een project dat als doel had om het vóórkomen van Campylobacter bij vleeskuikens in te perken; het wordt immers ingeschat dat een reductie van 2 log10-eenheden van deze bacterie in het spijsverteringskanaal van kippen bij mensen zou leiden tot een campylobacteriosedaling van 75 tot 90%.
CAMPYBRO werd uitgevoerd door een consortium van twee onderzoeksinstituten (ANSES in Frankrijk en IMASDE in Spanje), vijf Europese associaties voor pluimveeproducenten (PROPOLLO, FIA, CIDEF, NEPLUVI en BTT) en drie MKB’s (MIKROLAB, REDONDO en CZV).
“Een uitgebreide studie werd opgezet waarbij slachtkuikens geïnfecteerd werden met Campylobacter jejuni, terwijl ze één van 24 additieven gevoerd werden, waaronder Nutriads gecoate butyraatproduct ADIMIX®Precision”, zegt Dr. Tim Goossens, Business Development Manager Digestive Performance bij Nutriad. “Analyse toonde aan dat slechts twee behandelingen gelinkt konden worden aan een significante reductie van Campylobacter in het darmkanaal van de kuikens: 3 kg ADIMIX®Precision per ton voer, en 8 kg per ton van een mix van capryl- en caprine-monoglyceriden. Van deze twee producten werd een 2 log10-reductie bij de slachtleeftijd van 42 dagen enkel aangetoond voor ADIMIX®Precision.”
Geen 'anti-Campylobacter-product'
“Deze data bevestigen eerdere resultaten met dit product in Campylobacter-proeven”, vervolgt Dr. Goossens. “We moeten echter oppassen om ADIMIX®Precision niet als ‘anti-Campylobacter-product’ te willen positioneren. Studies zoals die van CAMPYBRO tonen aan dat het aantal Campylobacter-bacteriën in de darmen van kippen erg kan variëren, zelfs in een bijzonder gecontroleerde onderzoeksopstelling. Dat maakt het voor onze klanten dan ook niet evident om het effect van additieven op Campylobacter te evalueren in een commerciële productieomgeving. Voor ons tonen deze resultaten daarentegen aan dat ADIMIX®Precision, bovenop zijn effect op darmgezondheid en dierprestaties, een additionele rol kan spelen in een volledig Campylobacter-controleprogramma. En wat wellicht minstens zo belangrijk is: butyraat kan in vivo enkel effectief zijn tegen Campylobacter, als het geleverd wordt in het achterste deel van het darmkanaal, want daar verblijft deze bacterie. De resultaten van deze studie geven daarom extra bewijs voor de superieure kwaliteit van de ‘precision delivery’ coating van ADIMIX®Precision”.
Bron: Persbericht Nutriad