De Europese Commissie heeft een brief ontvangen van de BEUC (Europese consumentenorganisatie). In die brief, die uitdrukkelijk naar de EC bedoeld is, wordt gevraagd het chemisch wassen van kippen niet te dogen. In dit verzoek is Amerika met alle waarschijnlijkheid gebruikt als voorbeeld, om onder meer campylobacter, een van de meest voorkomende voedselvergiftiging, te voorkomen. Een chemische behandeling komt niet overeen met het Europese verzorgingsprincipe volgens de BEUC. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw
De voedselvergiftiging ‘’Campylobacter’’ besmet jaarlijks circa 200.000 Europeanen, daarmee is Campylobacter een van de meest voorkomende voedselvergiftigingen. Toestaan van het chemisch wassen van kippen zit in de gedachten van de Europese commissie. Met het wassen van de kippen worden chemicaliën zoals peroxide-azijnzuur (PAA) gebruikt om bacteriën te doden. Deze manier van desinfecteren is gangbaar in Amerika.
Terwijl een handelsakkoord met Amerika nadert, wil de BEUC laten weten dat het chemisch behandelen van kip niet aanvaardbaar is. Ze vinden het goed dat er actie gevoerd word en voegen er aan toe dat dit niet de manier is die overeenkomt met het Europese ‘farm to fork’-principe.
Voorkom besmetting op bedrijf
De BEUC pleit dat het voorkomen van de besmetting op pluimveebedrijven of in de slachterijen moet plaatsvinden en niet aan het eind van de rit in de vorm van een chemische behandeling. ‘’Europese consumenten maakten eerder al duidelijk dat zij geen voorstander zijn om vlees te eten dat chemisch werd behandeld”, aldus Monique Goyens, directeur-generaal van BEUC.
De effectiviteit van een PAA-behandeling wordt volgens de BEUC in twijfel gesteld door het Europese voedselveiligheidsagentschap. "Het probleem wordt niet opgelost door campylobacter van de karkassen te wassen in het slachthuis", aldus BEUC. Campylobacteriosis is 50 tot 80 procent te reduceren op levende dieren, die het virus naar mensen verspreiden via lucht, water of direct contact. Het virus in vlees is dus een deel van het probleem. Net zo belangrijk is het beperken van het virus op pluimveebedrijven.
Bron: Vilt.be