Het toedienen van een antibioticum op jonge leeftijd zorgt voor een veranderde samenstelling van de darmbacteriën en dat beïnvloedt de ontwikkeling van het immuunsysteem van de vleeskuikens. Dit is de conclusie van een studie binnen het Feed4Foodure onderzoeksprogramma “Voeding, darmgezondheid en immuniteit”.
Onderzoekers van Wageningen UR tonen aan dat een vroege antibioticum behandeling bij vleeskuikens zowel de samenstelling van darmbacteriën als de gen activiteit in het darmweefsel beïnvloedt. Functionele analyses van de veranderingen in gen activiteit lieten significante effecten zien op immuun gerelateerde processen.
Dit effect was het sterkst op dag 5 na uitkomst, 3 dagen nadat gestopt was met de antibioticum behandeling. De resultaten van deze studie laten zien dat sturing op de samenstelling van darmbacteriën in de vroege fase van vleeskuikens effecten heeft op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Verder draagt deze studie bij aan het identificeren van parameters voor immuun-competentie, dit is een belangrijk speerpunt van het Feed4Foodure onderzoeksprogramma “Voeding, darmgezondheid en immuniteit”.
Effecten van een antibioticum behandeling
In deze studie is onderzocht wat de effecten zijn van een antibioticum behandeling op jonge leeftijd zijn bij vleeskuikens. Hierbij is met name gelet op de vroege kolonisatie van de darm met bacteriën en op de ontwikkeling en differentiatie van het darmepitheel. Bij andere (model) dieren en bij mensen zijn er aanwijzingen dat beide inderdaad beïnvloed worden door een vroege behandeling met antibiotica.
Er wordt verondersteld dat een verstoring van de vroege bacteriële kolonisatie (door antibiotica) gevolgen heeft voor de “communicatie” tussen darmbacteriën en de cellen van het immuunsysteem in het darmweefsel waardoor de “immuun programmering” op een negatieve wijze beïnvloed wordt. Antibioticum behandelingen op jonge leeftijd worden dan ook in verband gebracht met het optreden van immuun-gerelateerde aandoeningen zoals astma en allergieën.
Antibioticum Amoxicilline
Om het effect op de darmbacteriën en de gastheercellen in de darm te onderzoeken, is in deze studie gebruik gemaakt van een antibioticum (amoxicilline) dat de natuurlijke kolonisatie van de darm met bacteriën verstoord.
Het antibioticum werd op dag 1 ná uitkomst van de kuikens toegediend voor een periode van 24 uur. Op drie tijdstippen, vóór en ná de antibioticum toediening, werden dieren opgeofferd om darmmonsters te nemen waarin de samenstelling van darmbacteriën en de gen activiteit werden geanalyseerd.
Meer informatie
Wageningen UR
W.: www.wageningeur.nl