Al drie jaar lang test ME International, fabrikant en distributeur van machinerie voor de pluimvee-industrie, zijn nieuwste product in intensieve veldproeven. Pollux is een innovatieve Pluimvee LED-verlichting van de derde generatie. De zes verschillende spectrale bandbreedte die in Pollux zijn ingebouwd bevatten ook een UV-component en kunnen volledig individueel en traploos worden gecontroleerd en gedimd. De resultaten van de studies tonen aan: wanneer het totale systeem is geoptimaliseerd, kan de state-of-the-art LED-verlichting de winstgevendheid en het dierenwelzijn in de pluimveehouderij aanzienlijk optimaliseren.
Omdat met Pollux elk van de beschikbare kleurkanalen individueel kan worden gedimd, is een oneindig aantal combinaties (lichtsamenstellingen) mogelijk. Naast de individuele configuratie biedt het systeem verschillende vanuit de fabriek voorgeprogrammeerde natuurlijke lichtscenario’s.
Resultaten van de veldstudies bij leg- en vermeerderingsbedrijven
Het doel van de pluimveehouder was het optimaliseren van de legprestaties (of de bevruchting) en het minimaliseren van de verliezen. De veldstudies, die werden uitgevoerd in conventionele en biologische pluimveebedrijven in heel Duitsland, maakten gebruik van verschillende lichtspectra.
Verrassend genoeg bleek dat koudere lichttonen in de ochtend de dieren hielpen om een actieve start van de dag te maken. De voeropname en de legprestaties werden zo merkbaar ondersteund in verschillende leg- en vleesrassen. In de middag werden op de bedrijven met warmere tinten de activiteit in stal verminderd, wat op zijn beurt de bevruchting stimuleerde (in ouderdieren-en grootouderdierenbedrijven).
Het aandeel van eerste soort eieren in de productie van broedeieren is in de proef met 8% verhoogd, uitsluitend door het gebruik van Pollux. De verliezen vertoonden een aanzienlijke daling in de veldproeven. Het sterftecijfer van de Hennen kon worden gehalveerd en ook het verlies aan hanen werd geminimaliseerd van 3,62 % tot 1,96 %.
Stressvermindering
Extra ondersteuning bij het verminderen van de stress was ook gewenst. Tot nu toe zijn er vaak verhoogde verliezen geregistreerd vanaf rond de productieweek 30 – 40, die kunnen worden toegeschreven aan verenpikken en kannibalisme. Om grotere verliezen te voorkomen, is het dan vaak gebruikelijk om de lichtintensiteit te dimmen en rode tinten toe te voegen om het gedrag positief te keren. Dit is een effectieve maatregel die tegen de grenzen van de wettelijk voorgeschreven 20Lux in de stal aanloopt.
Tijdens de praktijktesten met Pollux is gebleken dat het gedrag van de dieren ook kan worden geoptimaliseerd met een koelere daglichttint (inclusief UV-toevoeging). Door de gecontroleerde toevoeging van natuurlijke UV-componenten konden de dieren hun sociaal gedrag gemakkelijker ontwikkelen en vasthouden. Een methode die leidde tot aanzienlijk minder dier- en legverliezen in de testreeks. Pikken en kannibalisme kan dus grotendeels worden tegengegaan en zelfs worden uitgesloten, zelfs bij licht omstandigheden van <150 lux.
Resultaten bij vleeskuikenbedrijven
Bij de vleeskuikenbedrijven lag de nadruk in de veldstudies met Pollux op de voederconversie van de dieren. De dieren moeten gelijkmatig in gewicht toenemen, een sterk skelet en gezondere voetzolen vertonen en een zuivere groeicurve bereiken.
Naast een donkere periode van minimaal 8 uur per dag is er rekening gehouden met een optimale ondersteuning gedurende de gehele mestperiode. In de proefstallen met Pollux was een van de taken om de dieren een sterke start te geven in de eerste 6-7 dagen, zonder dat dit leidde tot latere problemen door een te snelle, vroege groei. Een te koud (blauw) lichtspectrum leidde in eerste instantie tot een te snelle ontwikkeling. Groen licht zorgde ervoor dat de activiteit van de dieren toenam. Rode tinten hadden een kalmerend effect tijdens het onderzoek, maar verminderden ook de voeropname.
Daarom bleek een mestperiode met een gevoelige kleurvariatie in de verschillende fasen het meest effectief. De praktijktesten toonden aan dat de toepassing van een veranderende lichtsamenstelling over een periode van 40 dagen kan leiden tot een betere verdeling, minder afkeur bij het slachten en een beter gecontroleerd en gelijkmatiger groeiproces met een hoger lichaamsgewicht. In de veldstudies met Pollux werd de afkeur met 40% verminderd ten opzichte van de controlegroep.
Een verdere bevinding van de praktijk
Bij de praktijktesten met Pollux werd de optie ook gebruikt om de schuur in extra verlichte zones op te delen.
Zo werden zones met minder aangename lichtomstandigheden voor gestreste, laaggeplaatste en/of gewonde dieren aangeboden als retraites voor herstel.
Door middel van lichte kleurveranderingen zorgde de innovatieve pluimvee LED-verlichting voor zeer goed ontvangen, ruime rustzones, die de dieren naar eigen behoeften konden bezoeken en verlaten.
De verrassende en significante resultaten tonen aan dat innovatieve LED-technologie de winstgevendheid en het dierenwelzijn kan verhogen tegen aanvaardbare kosten.
Nadere informatie en de gedetailleerde evaluatie van de veldstudies zijn te vinden op:
https://me-international.de/en/products/led-lighting
Je las zojuist een artikel uit onze Pluimveekrant. Deze krant gratis thuis op de mat?