Het Nederlandse elektriciteitsnet is niet gemaakt met het idee dat eindgebruikers zelf stroom zouden gaan opwekken. Dus wat een hele goede ontwikkeling is – het opwekken van duurzame energie – veroorzaakte ook een nieuw probleem: het net raakte vol en uit balans.
Netbeheerders zijn druk bezig dit probleem op te lossen, maar dat is een kwestie van tientallen jaren. En de kosten die zij daarvoor maken berekenen ze door aan de gebruikers zoals jij.
Meest voorkomende problemen
Een vervelend gevolg hiervan is dat steeds meer ondernemers ‘nee’ krijgen te horen op hun wensen om uit te breiden. Hieronder lees je de vier vaakst gehoorde problemen vanwege het volle elektriciteitsnet:
- “Ik hebben een grotere aansluiting nodig, maar kan die niet krijgen.”
Als een agrarische ondernemers meer stroom gaat verbruiken of terugleveren, heeft hij of zij soms een grotere aansluiting nodig, maar het is niet meer zo vanzelfsprekend dat je die krijgt. - “Mijn gecontracteerd vermogen moet groter, maar mijn energieleverancier wil deze niet uitbreiden.”
Soms is de aansluiting wel groot genoeg, maar zit er een beperking op hoeveel stroom er doorheen mag gaan. Er kan wel meer, maar gaat de onderneming over het gecontracteerd vermogen heen, dan wordt de ondernemer daarvoor beboet. - “Ik wil groeien in mijn productie …” of: “Ik wil groeien in verduurzaming, maar dat is niet mogelijk omdat de netbeheerder niet met me mee wil groeien.”
Bedrijven willen bijvoorbeeld hun daken graag volleggen met zonnepanelen, maar waar moeten ze met de stroom heen die ze niet zelf gebruiken? - “Ik wek zelf energie op, maar nu heb ik last van negatieve stroomprijzen.”
Doordat de balans uit het net is – er is soms teveel stroom – zakt de energieprijs soms zover dat er sprake is van negatieve stroomprijzen. Waar je normaal gesproken geld krijgt, kost het op die momenten geld om duurzame energie aan het net te leveren.
Oplossingen
In alle bovenstaande gevallen betaald de gebruiker mee aan de problemen van het net. Door negatieve energieprijzen, door gemiste inkomsten, door stijgende contractkosten van de energieleverancier, et cetera.
“Een oplossing die wij voor al die problemen inzetten, is energieopslag,” zegt Martin Valentijn van Energy Shift. “Je neemt de regie over je stroomgebruik in eigen handen. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel stroom je uit het net trekt en teruglevert.” Met andere woorden: de ondernemer zet zichzelf in de positie waarin hij of zij minder afhankelijk is van het net en de energieleverancier.
Oplossers worden beloond
Ondernemers die meewerken aan de oplossing van het probleem – van onbalans en een te vol net – worden daarvoor beloond. Haal je stroom van het net af als er teveel stroom is? Daar krijg je geld voor. Lever je stroom terug als er te weinig stroom op het net is, dan krijg je daar ook geld voor.
Valentijn: “Onze vraag aan Nederlandse ondernemers is dan ook: ‘betaal je zoals iedereen mee aan de problemen van het net, of word je deel van de oplossing en ga je daar geld mee verdienen?’”
Video: Martin Valentijn, commercieel directeur bij Energy Shift legt uit wat de mogelijkheden en voordelen zijn van zonnepanelen in combinatie met energieopslag.
Meer informatie
Op de website van Energy Shift is meer informatie over energieopslag en de voordelen ervan te vinden? Check hier de verschillende accu’s of vraag vrijblijvend een offerte aan.