De komende plenaire week wordt gestemd over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2022. Sinds 2018 heeft CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zich ingezet voor een GLB dat ten goede komt aan het behoud van boerenfamilie- en gezinsbedrijven. Ze is niet gericht op allerlei voorschriften, maar op de beloning van prestaties.
Annie Schreijer-Pierik: “Als we hogere maatschappelijke eisen stellen aan boerenbedrijven, horen daar ook financiële compensatie en positieve prikkels bij. Het kan niet zo zijn dat er voor minder landbouwsubsidies veel meer diensten worden verwacht en meer regels worden opgelegd.”
Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Het CDA wil de basisbetaling als directe inkomenssteun behouden, samen met prestatiebeloningen via ecoregelingen voor natuur, milieu en klimaat. Op de Europese top deze zomer werden afspraken gemaakt om de hoogte van EU-landbouwsubsidies in heel Europa gelijk te trekken. Ook om het landbouwbudget in te perken. “Dit maakt het er niet makkelijker op” aldus Schreijer-Pierik.
Voedselproductie in eigen omgeving staat voorop
“We moeten onze voedselproductie in onze eigen omgeving houden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook belangrijk – zeker in tijden van crisis – om niet van andere delen van de wereld afhankelijk te zijn als het om ons voedsel gaat. Dit staat voor mij in de GLB-hervorming voorop. Net als agrarisch natuurbeheer en andere groene en blauwe ecosysteemdiensten, tegen een eerlijke vergoeding. Zodat dit echt een verdienmodel kan zijn voor boerenfamiliebedrijven”, benadrukt Schreijer-Pierik.
Er moet volgens het CDA ruimte blijven voor het financieel aantrekkelijker maken van nationale GLB-ecoregelingen; door de koppeling met extra prestatiesubsidies van Rijk en provincies in de komende jaren. “De gelden voor plattelandsontwikkeling zullen – véél meer dan tot op heden in Nederland het geval is – moeten landen op de boerenkeukentafel in deze tijden van transitie en crisis”, aldus de CDA-politica; die bovendien actie wil om multinationals en oligarchen uit te sluiten van landbouwsubsidies.
Plenaire debatten en stemmingen over GLB, verordeningen voor strategische plannen, financiering, beheer en monitoring en de gemeenschappelijke marktordening voor landbouwproducten, dinsdag na 9.15 uur. Stemmingen tot en met vrijdag (op afstand).
Bron: CDA