Pluimveeadviseur Miranda Smits helpt u graag op weg!
Nu de zomer ten einde is en de temperaturen dalen zijn we geneigd om te denken dat het ‘vogelmijtenseizoen’ ook ten einde is. Helaas, niets is minder waar… Vogelmijten zijn er in alle seizoenen. Voor een optimale diergezondheid en een goed bedrijfsresultaat is het beheersen van vogelmijten een continu proces en samenwerking is daarbij cruciaal. Wie deze winter concreet aan de slag wil om vogelmijten uit te stal te weren of te houden, kan van gedachten wisselen met pluimveeadviseur Miranda Smits. Lees maar!
Extra ondersteuning
“Als pluimveeadviseur van MSD Animal Health ben ik -als er geen bezoekersverbod is- dagelijks te vinden op pluimveebedrijven om samen met de dierenarts en pluimveehouder het mijtenprobleem aan te pakken”, vertelt Miranda Smits. In de meeste gevallen is er al een concreet probleem met vogelmijten. “Soms belt de dierenarts of een erfbetreder mij voor extra ondersteuning, maar meestal is het de pluimveehouder zelf die ons belt”, legt Miranda uit.
Bruikbare, praktische adviezen
Vogelmijten zijn een bedrijfsprobleem en geen stalprobeem. Daarom is het van groot belang om het hele bedrijf onder de loep te nemen. De pluimveestallen, maar ook voorruimtes, opslagplaatsen, overige bedrijfsgebouwen, mestopslag, looproutes, bezoekersbeleid, transportbewegingen en omgeving spelen een rol in de totaalaanpak. “De ervaring leert dat sommige plekken over het hoofd worden gezien. Daar kan ik iets extra’s betekenen en bruikbare, praktische adviezen geven”, zegt Miranda.
Ook mestafvoer aanpakken
Als er een behandeling nodig is, houd dan ook rekening met het moment van je mestafvoer. “Want niet alleen de vogelmijt zelf moet aangepakt worden, maar ook de omgeving. Wat ik vaak tegenkom in de praktijk, is dat de mestafvoer nog weleens overgeslagen wordt. De gedachte is dan, dat de mijten enkel in de stal zitten. Ja, ze zitten inderdaad in de stal, maar ook in de voorruimte, mestopslag en omgeving”, legt Miranda uit. “Daarom is een totaalaanpak zo belangrijk. Dat helpt echt teleurstellende resultaten voorkomen.”
“Een plan van aanpak tegen vogelmijt moet praktisch haalbaar zijn. Ik kan mooie adviezen op papier zetten, maar als ze niet werkbaar of realistisch zijn, heeft niemand daar wat aan
Miranda Smits, pluimveeadviseur MSD Animal Health
Elk bedrijf een maatwerk plan
Miranda ondersteunt pluimveebedrijven met zo’n totaalplan. “Omdat elk bedrijf anders is, maak ik voor elk bedrijf een maatwerk plan, toegespitst op de bedrijfsvoering en omstandigheden op dat bedrijf. Een meerleeftijdenbedrijf vraagt bijvoorbeeld om een heel andere aanpak dan een bedrijf met maar één leeftijd”, licht Miranda toe. “En een vermeerderingsbedrijf heeft weer een andere aanpak nodig dan een opfoklegbedrijf. Het plan van aanpak is dus bedrijfsspecifiek en stel ik altijd samen met de pluimveehouder op. Daarbij kijken we niet alleen naar de bestrijding, maar besteden we ook veel aandacht aan preventie.”
Studieclub? Nodig Miranda uit!
In de wintermaanden pakken veel studieclubs hun bijeenkomsten weer op en om samen over actuele onderwerpen te sparren. Wist u dat MSD Animal Health deze avonden graag voor u verzorgt met een presentatie over bijvoorbeeld vogelmijten, coccidiose, wormen? Informeer bij Miranda naar de mogelijkheden!
Praktisch haalbaar
“Iedere nieuwe stal is ooit opgestart zonder vogelmijten, maar op enig moment zijn ze er toch ingekomen. Het is dus van groot belang om alle aandachtpunten rondom preventie goed in kaart te brengen en samen met de pluimveehouder en eventuele medewerkers te kijken wat er verbetert kan worden. Een plan van aanpak tegen vogelmijt moet praktisch haalbaar zijn. Ik kan hele mooie adviezen op papier zetten, maar als ze niet werkbaar of realistisch zijn, dan heeft niemand daar wat aan. En als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan. Zo reëel moeten we ook zijn”, weet Miranda.
Ervaring met diverse stalsystemen
Pluimveehouders kunnen Miranda om advies vragen en ervaringen delen. “Ik ben continu bezig met de aanpak van vogelmijt en heb inmiddels veel ervaring opgedaan met diverse stalsystemen. Door samen te werken met pluimveehouders, dierenartsen en adviseurs kunnen we de vogelmijt onder controle houden en de schade zoveel mogelijk beperken.”
Maak een afspraak!
Wellicht heeft u als pluimveehouder in de wintermaanden tijd om eens na te denken over de aanpak van vogelmijten op uw bedrijf. Schroom niet en bel of app gerust voor een vrijblijvende afspraak met Miranda Smits via +31 (0)6 – 83 07 80 57 of mail om samen te kijken hoe we de vogelmijten op uw bedrijf aan kunnen pakken.
NL-EXZ-221000001 © 2022 Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, Verenigde Staten en haar dochterondernemingen. Alle rechten voorbehouden.