In het nieuwe dossier Vogelmijt van Groen Kennisnet lees je over de vogelmijt en de gevolgen die de parasiet heeft op pluimvee en onderneming. Ook biedt het dossier handvatten om vogelmijt te beheersen en te bestrijden.
Parasiet
Vogelmijt (Dermanyssus gallinea), ook wel bloedluis genoemd, is een parasiet die zich voornamelijk voedt met het bloed van de kip of andere soorten vogels. Iedere parasiet heeft een gastheer nodig om te leven. De bloedluis kiest daarvoor de hen en diverse soorten wilde vogels. De bloedluis bezoekt de hen vooral ‘s nachts. Zo vind je ze ook regelmatig in vogelnesten. Incidenteel kan de vogelmijt ook zoogdieren en zelfs mensen belagen. Vogelmijten komen op alle bedrijfstypen voor, zowel in de biologische pluimveehouderij als op bedrijven met verrijkte kooien of koloniehuisvesting. Dit is een belangrijke plaag om te voorkomen in de legpluimveesector. Een vogelmijtenplaag richt aanzienlijke schade aan op bedrijven en tast de gezondheid en het welzijn van mens en dier aan.
Dossier Vogelmijt
Het nieuwe dossier geeft inzicht in de leefwijze van de vogelmijt en gaat dieper in op de risico’s op een pluimveebedrijf. Dit omvat zowel de gezondheidsrisico’s bij pluimvee als mogelijke economische schade voor de ondernemer als gevolg van vogelmijten in de stal. Zo kan de financiële schade bij ernstige besmetting oplopen tot €0,50 – €2,50 per hen per jaar.
Geïntegreerde plaagdier beheersing
Het nieuwe dossier biedt ook een stapsgewijs overzicht volgens de methode van geïntegreerde plaagdier beheersing (Integrated Pest Management; IPM) dat gebruikt kan worden om vogelmijt te beheersen en te bestrijden op het bedrijf. Met acht stappen biedt de IPM-methode van Wageningen Livestock Research de pluimveehouder handvatten voor onder andere preventie en monitoring, bestrijdingsmethoden, de inzet van synthetische bestrijdingsmiddelen en het evalueren van de inzet van maatregelen. Ook vind je in het dossier ervaringen van een pluimveehouder met de IPM-methode in een interessante video.
Bron: Groen Kennisnet