Om vleeskuikens beter te beschermen tegen coccidiose introduceert veterinair farmaceutisch bedrijf HIPRA het in-ovo vaccin EVANOVO®. Deze manier van vaccineren biedt volgens HIPRA veel voordelen op het gebied van gebruiksgemak en zekerheid.
Het nieuwe in-ovo vaccin kan op dag 18 van het broedproces worden toegediend. Zo worden alle dieren tegelijkertijd met een zekere dosis gevaccineerd. EVANOVO® kan tegelijkertijd toegediend worden met Marek-vaccins en GUMBOHATCH®, HIPRA’S immuuncomplex vaccin tegen Gumboro. Dit is met name een voordeel in gevallen waarbij de eieren in de stal uitkomen. Dit omdat de kuikens dan al zijn gevaccineerd bij aankomst.
Geen dieren ‘gemist’
Bij in-ovo vaccinatie starten, in tegenstelling tot spray vaccinatie, alle dieren gelijktijdig met het vermeerderen van de vaccinstam. Bij sprayvaccinatie wordt daarentegen een aantal dieren ‘gemist’. Deze kuikens komen pas na het doorlopen van een vermeerderingscyclus (zeven dagen) in aanraking met het vaccin. Dit vergroot de kans op een probleem met necrotiserende enteritis, een schadelijke darmontsteking. Een toediening door deze nieuwe in-ovo techniek verkleint de kans van op optreden hiervan.
Markt verandert
Presentatie van het nieuwe in-ovo vaccin was onderdeel van de Coccidiosis Prevention Day op donderdag 15 september. Bij dit initiatief van HIPRA en Trouw Nutrition gingen deskundigen in op coccidiose. Dit is nog altijd de meest voorkomende parasitaire darmaandoening in de vleeskuikenhouderij. Paul van Boekholt, Business Manager bij Hubbard, gaf inzicht in de marktontwikkeling in Europa. Gezien de verandering in perceptie en gedrag van de consument vragen de markt en burger om nieuwe concepten, die volgens de ‘Joint Animal Welfare Commitments’ ontwikkeld worden. Steeds meer grote fastfood ketens en supermarkten spelen hier op in en committeren zich daaraan. Zij bieden alleen producten aan die volgens de European Chicken Commitment (ECC) basisprincipes zijn geproduceerd. Dit houdt in dat rassen moeten voldoen aan specifieke welzijnseisen, een lagere bezettingsdichtheid hebben en langer leven in een betere omgeving. Ook voor medicijngebruik, zoals coccidiostatica in het voer, zullen alternatieven gevonden moeten worden omdat ook dit ter discussie staat.
Ruw eiwit verlagen, darmflora optimaliseren
Bert Janssen, Animal Specialist Poultry van Trouw Nutrition speelde in op het optimaliseren van de darmgezondheid en het ontstaan van dysbiose; een afname van goede bacteriën en een toename van pathogene bacteriën. Aan de hand van verschillende proeven werd aangetoond welke voordelen verlaging van ruw eiwit in vleeskuikenvoer heeft en hoe door nutritionele toevoegingen, zoals organische zuren, fytogenen en prebiotica, de darmflora geoptimaliseerd kunnen worden.
Werkzaamheid coccidiostatica bewaren met vaccinatie
Joan Molist, Global Product Manager Poultry bij HIPRA, legde uit hoe vaccinatie de werkzaamheid van coccidiostatica kan bewaren. Op basis van onderzoeksresultaten uit diverse landen liet zien dat op bedrijven waar rotatieprogramma’s van vaccinatie en coccidiostatica én waar honderd procent vaccinatie werd ingezet een verminderde sterfte een lagere voederconversie en een verbeterde groei werd geconstateerd.
Tekst: Gerben Hofman